Napi ige: Isten minket is megszólít

Napi ige: Isten minket is megszólít

Share this content.

Szöveg: Korányi András, kép: Giotto: Jézus születése (c.1311 - c.1320), sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet elmélkedéseit. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Boldog nép az, amelynek az Úr az Istene!” (Zsolt 144,15b)

Íme, nagy örömet hirdetek nektek, amely az egész nép öröme lesz: üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában.” (Lk 2,10–11)

„Üdvözítő született ma nektek” – angyalok szava szólít meg minket ezen az ünnepen. Szükségünk van erre a szóra, mert enélkül nem lehet igazi karácsonyunk. Ahogyan a pásztoroknak szükségük volt erre az angyali hírre, úgy nekünk is. Nekik hiába jelent meg angyal, hiába ragyogta őket körül az Úr dicsősége, az csak a félelemre volt elég. Ahhoz, hogy ez a félelem örömre változzon, kellett az Istentől érkező szó. A karácsonyi történetből az angyalok szava nélkül nem sok minden látszana: csak a sokakat vándorlásra kényszerítő népszámlálás, a szálláson kívül maradt család, a nehéz körülmények közötti szülés, a szabad ég alatt éjszakázó pásztorok. De amikor elhangzik az angyalok híradása, akkor derül ki, hogy ezeknek az eseményeknek a hátterében Isten és az ő ajándéka áll. Hogy azért történt mindez, hogy ősi jövendölések teljesüljenek, a régóta várt Messiás megérkezzen. Az angyali szó nélkül szürke, munkás hétköznap lett volna az első karácsony a pásztorok számára. Isten üzenete tette ünneppé.

Hiszem, hogy az idei karácsonyon is ez Isten terve. Megszólít minket, mert enélkül a legcsodálatosabb eseményekből sem értünk semmit. Velünk is csodát tesz Isten, nekünk is ad karácsonyi ajándékot. De a megmagyarázó, szemet felnyitó isteni üzenet nélkül ez nem jutna el hozzánk, nem értenénk belőle semmit.
*
Uram, Istenem! Kérlek, hozzám is küldd el angyalaidat, mert az örömhír nélkül szegény maradnék, nem venném észre ajándékodat. Ámen.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!