Napi ige: Jézus konkrét célból jött erre a világra

Napi ige: Jézus konkrét célból jött erre a világra

Share this content.

Szöveg: Seben Glória, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
Advent idején minden nap megjelentetjük a bibliaolvasó Útmutató napi igéi alapján evangélikus lelkészeink által írt Napi ige című sorozat aktuális elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Megtisztítom őket minden bűnüktől, amelyeket elkövettek ellenem." (Jer 33,8)

Az angyal így szól Józsefhez: [Mária] fiút fog szülni, te pedig majd Jézusnak nevezed, mert ő fogja megszabadítani népét bűneiből." (Mt 1,21)

Karácsony közeledtével ritkán szoktunk a bűnre gondolni vagy arról beszélni. Hiszen ez egy örömünnep! A családok és a szeretet üneppe, a fenyőillat, a fények, az ajándékok: mindez könnyen eltereli a figyelmünket arról, hogy a szenteste többről szól, mint egy kisbaba - egyébként valóban örömteli és hálára indító - érkezése.

Jézus születése nem csak egy születés a sok közül. Ezt a születést meghatározza a célja. Jézus konkrét célból jött erre a világra. Mindannyiunknak, akik itt vagyunk, megvan a kisebb-nagyobb feladatunk, helyünk a világban. Talán csak láncszemek vagyunk, akik összekötik az egyik szemet a másikkal - ahogyan a rákban haldokló Grace mondja az őt ápoló Gloriának a Grace és Gloria című kétszereplős színdarabban. Jézus volt az egyetlen, aki viszont mindenkiért jött. Nem önmagának élt, hanem másoknak. Azért jött, hogy megszabadítsa népét bűneiből. Ez az új szövetség (az Újszövetség) lényege, amelynek Jézus a főszereplője. Ha nem jön közénk emberként, szolgaként, mi maradtunk volna örökre a bűn és halál rabszolgái.

A Jézus név - amelyet előszeretettel adtak abban a korban fiúgyerekeknek - azt jelenti: az Úr megszabadít`. Mert e világ urát, csak az igazi Úr győzheti le. Csak az Isten vásárolhatja meg azokat a rabszolgákat, akik sosem tudnák magukat megváltani. Jézus alázatosan élt ezzel a gyakori névvel, elrejtőzve a hétköznapi ember álruhájában, amíg el nem jött az idő, hogy megmutassa: ő az Isten Felkentje, aki teljes joggal viseli a nevét, és a halálig elmegy, hogy megszabadítson minket.

Tudatosítsuk ezen a karácsonyon ezt a szabadságot, amelyre a Szabadító hív meg bennünket, hogy éljünk a valóságában!
*
Uram!
Hála Neked, hogy csak voltam a bűn rabszolgája, de már a Te uralmad alatt élek!
Hála azért, hogy Te nem sajnáltad a drága váltságot értem és a többi emberért!
Add, hogy úgy nézzek önmagamra és másokra egész életemben, hogy észrevegyem és megéljem a Te szabadításodat!
Ámen.

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.
A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu
Amennyiben szeretné, követni tudja a Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára címmel a bibliaolvasó Útmutató 2020-as igéi alapján a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült sorozat könyv formájában is elérhető és a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!