Napi ige: Karácsony dinamizmusa

Napi ige: Karácsony dinamizmusa

Share this content.

Szöveg: Csorba János, kép: Boros Miklós: Pásztorok dicsérete (1979, rézkarc), sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet elmélkedéseit. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Én majd bekötözöm és orvoslom sebeit, meggyógyítom őket, és megmutatom nekik, milyen kincs az igazi béke.” (Jer 33,6)

A pásztorok így szóltak egymáshoz: Menjünk el Betlehembe, és nézzük meg azt, ami ott történt, amit az Úr tudtunkra adott.” (Lk 2,15)

Karácsony ünnepe tele van mozgással, dinamizmussal. József és Mária, pásztorok és napkeleti bölcsek indulnak az útjukra, ezekben a napokban pedig mi is felkeressük rokonainkat, barátainkat. Különféle utakon és indíttatással, de azonos céllal: találkozni egymással, és látni a másikat. Megérkezni, hogy a találkozásban beteljesedjen az a vágy, amely útnak indított bennünket. Így lesz a hallott dolgokból, amelyeket még indulás előtt kaptunk, tapasztalás, ahogyan a pásztorok is azért indulnak el, hogy megláthassák a jelet, amelyről az angyal beszélt nekik. Azt, ahogyan az ígéret, a hallottak valósággá válnak.

Ünnep van, és most különösen is fontos, hogy a pásztorokkal együtt mi is elinduljunk. Egymás felé, hogy a találkozás kézzelfogható ajándéka a miénk lehessen. De még inkább Isten ígéretei felé, hogy észrevegyük azt, amit lehet, és higgyük azt, amit ígéretként kaptunk. Krisztus megszületett, a jövendölés beteljesedett, s ő már nemcsak egy jel az életünk útján, hanem kapaszkodó, biztos pont. Valaki, aki mellett el is mehetünk észrevétlenül, megkerülve őt, lemaradva a lényegről. De a pásztorokkal együtt meg is érkezhetünk hozzá, hogy a megérkezésben és találkozásban, a térdre borulásban egy életre szóló ünnepi pillanat legyen a mienk, amelyet senki és semmi nem vehet el tőlünk.
*
„Lelkem, lásd, miként jön hozzád / Üdvözítő Mestered, / Mert mindörökké szeret: / Miként fekszik kemény szalmán, / És a te váltságodért / Miként hullat drága vért. / Öröm, öröm, boldog öröm! / Fény tör át az éji ködön. / Hajnal, hajnal, fényes hajnal. / Krisztus megvív minden bajjal.”
(Ch. Keimann – Túrmezei Erzsébet)

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!