Napi ige: „Üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus!”

Napi ige: „Üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus!”

Share this content.

Szöveg: Korányi András, fotó: Rosta Izabella, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet elmélkedéseit. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Isten után szomjazik lelkem, az élő Isten után: Mikor mehetek el, hogy megjelenjek Isten előtt?” (Zsolt 42,3)

Íme, bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe, és ezt kérdezték: Hol van a zsidók királya, aki most született? Mert láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt.” (Mt 2,1–2)

Ajándékba kapott nap ez! Ajándék a nagy és szent este előtti zűrzavar, sürgölődés, nyugtalanság: az erőfeszítések sora. Ajándék a gyermeki várakozás a nagy találkozásra: angyalokkal, szent családdal, Isten Fiával – és a mindenkor hozzá igyekvő, látni és tapasztalni akaró, tarkabarka gyülekezettel. Még a körülöttünk élő, talán éppen a mi ajándékba kapott ünnepünk miatt is befeszülő világ is sejthet valamit mindebből. Más ideológiák és civilizációk köreihez is szólhat a mai zsoltárunk elhurcolt politikai foglyainak az éneke vagy a távoli vallások mágusainak betlehemi zarándoklata: minden nép örömének az érkezésére várunk!

Ajándék lehet az ilyen, mindenre alkalmas napokon még a sokféle kérdés is: Mikor jön el az én időm, hogy Istennel találkozzam? Hová, kihez kell igyekeznem, hogy rátaláljak az igazira? Kitől és honnan kaphatok hasznos információt arról, hogy kicsoda is az élő Isten? Hiszen éppen ezeknek a személyes kérdéseknek a szaporodása, az érzelmek és várakozások növekvő szorítása jelzi: egyre jobban keressük, vágyjuk és akarjuk a konkrét választ.

A válasz pedig érkezik! Egyértelműen és konkrétan, személyesen nekünk és egyben személyválogatás nélkül mindenkinek: „Üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus!”
*
„Te megszülettél énnekem, / Még akkor nem is éltem. / Kiválasztottál engemet, / És földre jöttél értem. / Még meg sem alkotott kezed, / és Lelked már elvégezett / Az én üdvömre mindent!”
(EÉ 161,2)

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!