A nápolyi protestáns kórház életmentő szolgálata

A nápolyi protestáns kórház életmentő szolgálata

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Balicza Kára
Nápoly – Pár héttel ezelőtt a nápolyi családok még a tengerparton sétálgattak és beszélgettek, élvezve a meleg napsütést – idézi fel Cordelia Vitello. Mára úgy tűnik, mindez mintha ezer éve történt volna. Olaszországban azóta széleskörű lezárások vannak érvényben, miután az ország a koronavírus (COVID-19) által leginkább sújtott és a legtöbb halálesetet is jelentő állammá vált a Kínán kívüli világban.

Vitiello az Olaszországi Evangélikus Egyház (ELKI) és a Lutheránus Világszövetség tanácsának tagja, egyben a nápolyi Villa Betania kórház igazgatótanácsának elnöke. A kórház a város egyik legszegényebb negyedében található és szolgálatának tekinti, hogy – vallási hovatartozásra való tekintet nélkül – mindenkinek segítséget nyújtson. A bevándorlók és más fizetési nehézségekkel küzdők számára ingyenes kezeléseket és szaktanácsadást biztosítanak.

Amikor március második hetében a koronavírus esetek száma emelkedni kezdett Olaszországban, az igazgatótanács nehéz döntést hozott: felfüggesztettek minden szolgáltatást, kivéve az intenzív és a szülészeti ellátást, hogy ágyakat szabadítsanak fel a vírus által okozott tünetekben szenvedők számára.

Egészségügyi eszközökből hiány van

Bár a halálesetek nagy része az észak-olaszországi városokhoz köthető, az ország minden vidékén nő a fertőzések és az áldozatok száma. Vitiello lakóhelyén, a tengerparti Torre del Grecóban is legalább 20 beteget azonosítottak, egy személy pedig elhunyt. „Nagyon nehéz a helyzet – mondja Vitiello – de igyekszünk a lehető legjobban alkalmazkodni és kezelni a krízist.”

Az egészségügyi és adminisztratív személyzet 24 órás műszakokban dolgozik a 158 ágyas intézményben, ugyanakkor komoly hiány van sebészi maszkokból, védőköpenyekből és kesztyűkből, amelyek viszont szükségesek volnának a növekvő számú fertőzött kezeléséhez. A kínai helyzet enyhülésével egy ottani protestáns egyház felvette a kapcsolatot a nápolyi kórházzal és ígéretet tett további felszerelések szállítására. Számos olasz gyár is átállítja gyártósorait az alapvető eszközök készítésére. 

Összetartás és emberi kapcsolatok

Vitiello a krízis hosszú távú következményei és a várható pénzügyi problémák miatt is aggódik, hiszen az elkövetkező időszakban semmilyen normál szolgáltatást vagy tevékenységet nem tudnak folytatni. Az igazgatótanács – amelyben Vitiellón kívül hét olaszországi protestáns közösség képviselője is benne van – rendkívül hálás az Amerikai Evangélikus Egyház (ELCA) vészhelyzeti támogatásáért, valamint azért, hogy a Württembergi Evangélikus Egyház és az olasz valdens egyház is megemelte az általuk nyújtott rendszeres támogatás összegét.

Az olasz kormány rendeleteinek értelmében az evangélikus gyülekezetek sem tartanak istentiszteleteket vagy egyéb alkalmakat és tagjaik betartják a március 9-én bevezetett szigorú karanténnal kapcsolatos intézkedéseket. „A lelkészek napi áhítatokat és online istentiszteleteket küldenek körbe pl. WhatsApp csoportokban, az emberek pedig igyekeznek a lehetőségekhez képest kapcsolatban maradni és segíteni egymásnak” – mondja Vitiello.

A bizonytalanság ellenére az olaszok megtalálják a módját annak, hogy megőrizzék a jókedvüket. Például naponta esti koncerteket szerveznek, amelyeken az emberek távolságot tartva, erkélyeken énekelnek együtt népszerű dalokat vagy olvasnak fel verseket. „Azt hiszem, hogy amikor vége lesz ennek a krízisnek, új szokásokkal, új életstílussal gazdagodunk majd. Az emberek kezdik megérteni, hogy az élet több mint csak a munka, és kezdik felfedezni a kultúra, a beszélgetések és az emberi kapcsolatok fontosságát” – mondja Vitiello. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!