„Ne azt keressük, ami elválaszt, hanem ami összeköt!”

„Ne azt keressük, ami elválaszt, hanem ami összeköt!”

Share this content.

Szöveg: Pongó Csilla
Aszód – Az Aszódi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium katolikus hittantanára, Pongó Csilla az ökumenikus imahétre készülve osztotta meg tapasztalatait szerkesztőségünkkel. Különös tekintettel arra, hogy katolikus testvéreink idén az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülnek.

Az iskola vezetőségétől és a kollégáktól is mindig nagy támogatást kapott a munkánk az Aszódi Evangélikus Általános Iskolában és Gimnáziumban. Nagyon megérintett, amikor először olvastam, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére a 2020-as évet az Úrvacsora évének nyilvánította. 

Csendesnapunknak is ez lett a témája az iskolában, ahol a hittanos munkaközösség összefogásából egy nagyon tartalmas tematikát dolgozhattunk ki. 

Mi valóban megéljük az ökumenét ebben az iskolában. 

2019. október 18-án az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű, világméretű imakezdeményezésnek részeseiként a katolikus diákok is imádkozhattak a békéért és az egységért.

A hittanórák is fontos szerepet töltenek be az iskola életében. Igazgatónő támogatásával vásárolhattam a padlóképes (kett) módszerhez megfelelő ezközöket, és a gyermekek kedvence lett a padlóképes hittanóra. Ők „különleges” hittanóráknak nevezik.

Az általános iskolában pedig betlehemezést adhattunk elő minden osztályban. Karácsony előtt nagy ajándéknak éreztem ennek a népszokásnak a megismertetését. Volt olyan diák, aki azt mondta, hogy az ő falujukban is részt akar venni a betlehemezésben.

Most éppen Lego-templom kiállítást szervezünk. Szeretnénk ezzel is felhívni a figyelmet, hogy milyen fontos a szentmise, az istentisztelet helyszíne. 

XXIII. János pápa híres idézete, hogy: „Ne azt keressük, ami elválaszt, hanem ami összeköt!” Úgy érzem, nekünk ebben az iskolában tényleg sikerül megtalálni azt, ami összeköt bennünket: Isten szeretete. Erre a szeretetre próbáljuk elvezetni diákjainkat.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!