Ne feledkezzünk meg a civil 1%-ról sem!

Ne feledkezzünk meg a civil 1%-ról sem!

Share this content.

Szöveg: Nagy Szabolcs. Infografika: Szabó D. Károly
Budapest – Személyi jövedelemadót fizető magánszemélyként az idén is dönthet úgy, hogy megfizetett adójának egy százalékát felajánlja egy civil szervezetnek. Aki tavaly rendelkezett az egyházi egy százalékról, annak ez évben nem kell: a 2018-ban benyújtott, bevett egyház technikai számára szóló nyilatkozatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal figyelembe veszi egészen addig, amíg a felajánló a rendelkezését vissza nem vonja, vagy nem jelöl meg másik egyházi kedvezményezettet. A civil egy százalékra azonban ez nem vonatkozik, arról tehát továbbra is minden évben szükséges nyilatkozni.

Mindenekelőtt hálával tartozik a Magyarországi Evangélikus Egyház mindazoknak, akik 2018-ban az egy százalékos felajánlásukkal támogatták: több mint hatvanezren juttatták adójuk egy százalékát az evangélikusoknak, hozzásegítve egyházunkat ahhoz, hogy folytatni tudja korábban megkezdett értékteremtő szolgálatát a társadalomban gyülekezeti közösségeinken, oktatási és diakóniai intézményeinken keresztül.

Ma hazánkban mintegy kétszáz olyan evangélikus hátterű alapítvány működik, amely jogosult a civil egy százalékra. A felajánlott összegeket felhasználó intézmények között vannak óvodák, általános iskolák, gimnáziumok, fogyatékkal élők és idősek gondozásával foglalkozó otthonok, de speciális területeken is jelen van a Magyarországi Evangélikus Egyház: megtaláljuk a hajléktalanellátásban, segítséget nyújt rászoruló családoknak vagy bántalmazott anyáknak és gyermekeiknek.

Egyházközségeink nagy részének is van valamilyen alapítványa, egyesülete, a felajánlással ezeket is lehet támogatni. Erről a lehetőségről mégis kevesebben tudnak. Például 2018-ban az egyházunk számára juttatott egy százalékos felajánlások összegének csak az egyhetede volt a civil egy százalékra jogosult evangélikus szervezetek számára felajánlott összeg (1. ábra).

Hogy miként befolyásolja a felajánlók száma a jogosultakhoz eljutó összegeket, arra nézzünk példaként egy véletlenszerűen kiválasztott magyarországi evangélikus gyülekezetet! Amint a 2. ábrán látható, két év alatt 12 fővel csökkent a felajánlók száma, ennek következtében összesen 77  669 forint támogatástól esett el a gyülekezet. Jól érzékelhető a diagram alapján, hogy akár egyetlen felajánló elvesztése is számottevő kiesést jelenthet minden évben egy gyülekezet életében. Hasonló adatok figyelhetők meg az oktatási és diakóniai intézményeinkkel kapcsolatban is.

Idén a Magyarországi Evangélikus Egyház egy százalékos kampánya ezért részben ezekre az evangélikus kötődésű alapítványokra összpontosít. Szeretnénk felhívni a figyelmet az ilyen, a települések számára hasznos, támogatásra érdemes tevékenységet végző szervezetekre, amelyek a helyben élőknek segíthetnek; cél az is, hogy a helyi evangélikus közösségek minél több embert érjenek el, vonjanak be a kampányba aktív résztvevőként – akár az egyházhoz nem kötődők közül is –, hogy bővüljön azoknak a köre, akik a civil, illetve az egyházi egy százalékukat egyaránt az evangélikusok számára ajánlják majd fel.

Kérjük Önöket, segítsenek ebben a munkában: érdeklődjenek a saját közösségeikhez kötődő alapítványokról, egyesületekről, és támogassák az egyházi mellett a civil egy százalékos felajánlásukkal is a Magyarországi Evangélikus Egyházat. További információkat a február 15-től megújuló Egyszázalék.lutherán.hu honlapon találnak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!