Ne a gépek döntsenek az emberi életekről!

Ne a gépek döntsenek az emberi életekről!

Share this content.

Forrás: evangelisch.de, fordítás: Domokos Ildikó
Berlin – A Protestáns Sajtóirodával (epd) folytatott interjúban dr. Catrin Misselhorn, a Stuttgarti Egyetem Filozófiai Intézetének igazgatója a mesterséges intelligencia alkalmazása kapcsán felmerülő problémákról beszélt.

A gépek különböző élethelyzetekben történő bevetése elengedhetetlenné és szükségessé teszi a mesterséges erkölcsről és gépi etikáról való gondolkodást, vitát. Kezdve az olyan porszívórobotokkal, amelyek felismerik a különböző rovarokat, és képesek eldönteni, hogy életben hagyják-e őket vagy sem, egészen a háborúkban bevethető robotokig. A gépek etikája pedig az önvezető autók esetében válik igencsak fontossá, amikor azok döntéshelyzetben élet és halál urai. Dr. Catrin Misselhorn méltányolja az egyházak részvételét ezekben a vitákban és eszmecserékben, amelyek teret adnak az etikai kérdések megvitatásának is.  

A cikk itt olvasható.

Címkék: gép - emberi élet -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!