Ne legyen más istened? – Keresztény–iszlám párbeszéd a reformáció jegyében

Ne legyen más istened? – Keresztény–iszlám párbeszéd a reformáció jegyében

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Adámi Mária
Oroszlány – A reformáció ötszázadik évfordulójához kapcsolódóan iszlám–keresztény párbeszédre került sor az oroszlányi művelődési házban. A dispután Sulok Zoltán Szabolcs, a Magyarországi Muszlimok Egyházának elnöke és Szeverényi János missziói lelkész, a vallások közötti párbeszéd lehetőségein túl, a kiéleződő konfliktusokra is reagált.

A Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület és a Fejér–Komáromi Evangélikus Egyházmegye szervezésében a Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtárban rendezték meg az Útközben a reformáció című fórumbeszélgetés-sorozat harmadik alkalmát. A jelenlévőket Szemerei János püspök, a rendezvény fővédnöke, valamint Lazók Zoltán, Oroszlány város polgármestere köszöntötte. Az est folyamán Szücs Péter Pál színművész, a nyugati egyházkerület munkatársa, a programsorozat ötletgazdája Márai Sándortól olvasott fel.

A Ne legyen más istened? Idegen valláskultúrák a reformáció tükrében című fórumbeszélgetésen Sulok Zoltán Szabolcs, a Magyarországi Muszlimok Egyházának elnöke és Szeverényi János, a Magyarországi Evangélikus Egyház missziói lelkésze ült egy asztalhoz, hogy a sok szempontból kényes kérdésről, az iszlám és keresztény vallások egymás mellett élésének lehetőségeiről folytassanak disputát.

A beszélgetés első felében a beszélgetőtársak a vallások teológiai fogalmait tisztázták, összehasonlították egyebek mellett a kereszténység és az iszlám prófétákhoz, a hagyományokhoz, a vallási iratokhoz és Jézus személyéhez való hozzáállását. Sulok Zoltán és Szeverényi János is kitértek a vallások egymás mellett élésének lehetőségeire, majd a kiéleződő konfliktusok, a vallási szélsőség veszélye került elő, így szó volt a magukat iszlámnak nevező szervezetekről, a háborúkról, azok kiváltó okairól, a keresztényüldözésről és a muszlimok lemészárlásáról ugyanúgy, mint a vallások békés jellegéről és a politikailag gerjesztett megosztottságról is.

A beszélgetésen izgalmas összehasonlítást hallhattunk a Ne legyen más Istened? keresztény parancsolat és az iszlám hitvallásának Nincs más Isten Allahon kívül, Mohamed pedig Allah küldötte értelmezéséről is.

A disputa végén a jelenlévők kérdéseket tettek fel, majd Farkas Etelka, az Oroszlányi Evangélikus Egyházközség lelkészének köszöntője zárta az alkalmat.

Az Útközben a reformáció – Ne legyen más istened? Idegen valláskultúrák a reformáció tükrében fórumbeszélgetés teljes terjedelmében itt hallgatható meg:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!