Ne menj el mellette!

Ne menj el mellette!

Share this content.

Szöveg: Kituljak Eszter
Szarvas – A Miniszterelnökség Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkársága pályázatot írt ki a kulturális örökség európai éve alkalmából általános és középiskolás diákok számára. A Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumból Urbancsok Anett 11/a osztályos tanuló jelentkezett a felhívásra.

A pályázat célja, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését az örökségvédelem iránt. A pályázat kiírói számítanak az ifjúság kreativitására, a hagyományostól eltérő, újszerű ötletekre az örökség bemutatásában.

Netti „rutinos” pályázó. A reformáció ötszázadik éve alkalmából kiírt Rejtőzködő kincseink pályázaton 2016-ban, majd a Láthatatlan ember pályázaton 2017-ben bejutott az országos döntőbe. Koren István herbáriumáról, majd dr. Zsilinszky Mihály életéről szóló pályamunkái a szarvasi evangélikus gimnázium 19. századi történetének két kiemelkedő tanárának munkásságát dolgozták fel. Ez alkalommal Tessedik Sámuel lakóházára esett a választása.

Mivel a pályázatban az is feladat, hogy a pályázók minél szélesebb körben ismertessék meg a lakóhelyen élőkkel az általuk kiválasztott épületet, 2018. május 11-én 14 órától az Ótemplomban Netti egy prezentációval színesített előadást tartott eddigi eredményeiről. A gimnázium diákjai mellett a Facebookon meghirdetett flash mobnak köszönhetően az idősebb korosztály képviselői is megjelentek.

A helyi kábeltévé-társaságok kamerái előtt, újságírók jelenlétében Netti bemutatta Tessedik Sámuel életét, Szarvashoz való kötődését és mindazokat az épületeket, amelyek Tessedik életéhez, munkásságához kötődnek. A pályázat témájául választott Tessedik-lakóház a Vajda Péter utca utolsó, Szarvas egyik legrégebbi, vályogtéglából készült épülete. Az előadásból megismerhettük az épületnek a Tessedik halálát követő sorsát, tulajdonosait és átépítéseit. Mai állapota miatt mindenképpen arra vár, hogy „ne menjünk el mellette”!

Az eseményhez kötődött a szarvasi Városi Könyvtár nyertes pályázatának bemutatása is. A Tessedik nevéhez fűződő két szarvasi épület, az Ótemplom és a Tessedik-lakóház falára QR-kód kerül, így az arra járók okos telefonjaikkal megismerhetik az internet segítségével az épületeket. Az Ótemplomban tartott előadás után a résztvevők egy csoportja felkereste a Tessedik család egykori lakóházát is. A QR-kódok kipróbálásra kerültek, és sikeresen működtek mindkét helyszínen.

Nettire még további komoly munka vár. Írásos beszámolójában részletesen be fogja mutatni az épület történetét és a prezentációt követő sajtóvisszhangot. Várjuk az érdeklődők észrevételeit a Facebook Tessedik-ház-csoportjában.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!