Négyszázan énekeltek együtt

Négyszázan énekeltek együtt

Share this content.

Forrás: beol.hu
Az Éneklő Ifjúság Békés megyei minősítő hangversenye és ifjúsági kórustalálkozója 2017. május 3-án zajlott a Csabagyöngye Kulturális Központban. A békéscsabai evangélikus gimnázium énekkara, az Arrisus ifjúsági vegyes kar Arany diplomás minősítést kapott és elnyerte az Év kórusa címet. A szarvasi Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola leánykara Ezüst diplomás minősítésben részesült.

Az eseményen kilenc kórus négyszáz énekese vett részt Békés megyéből. Herczeg Tamás igazgatóhelyettes köszöntője után a közös éneklés ezúttal sem maradt el. 

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége – KÓTA Ifjúsági és Zenepedagógiai Szakbizottsága 2016/2017 tanévben is meghirdette az Éneklő Ifjúság minősítési hangversenyt. Az esemény Békés megyének is hagyományosan rangos gyermek és ifjúsági amatőr művészeti eseménye, mely több mint tízéves múltra tekint vissza. Évről évre bemutatkozási és megmérettetési lehetőséget nyújt az általános és középiskolás kórusok számára, ezáltal biztosítva nemcsak a városi, hanem a megyei kórusmozgalom utánpótlását és fejlődését.

A „mozgalom” mentorálását 2017-ben – hiányt pótolva, az értékmentés jegyében – a Csabagyöngye Kulturális Központ vállalta fel, ezzel is segíteni kívánta a korosztály hagyományos értékeken alapuló művészeti nevelését, a közösségi művészetek iránti fogékonyságot.

Az Éneklő Ifjúság kórustalálkozónak idén különös jelentőséget ad, hogy ebben az évben emlékezünk meg Kodály Zoltán születésének 135., halálának 50. évfordulójára. A találkozó megrendezése ezúttal is a KÓTA országos kvalifikációs rendszerének előírásai szerint történt.

A zsűri elnöke Jámbor Zsolt, a Kecskeméti Református Gimnázium zenepedagógusa, a Psalmus Kórus karnagya, a Kodály Társaság kecskeméti tagcsoportjának elnöke volt. A zsűri tagjai: dr. Dohány Gabriella zenepedagógus, Artisjus-díjas karnagy, aki többek között a Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola leánykarának karnagya, a Szeged Városi Kórusegyesület titkára és a Neveléstudományi kutatásokért Alapítvány alapítója, valamint Almainé Szabó Gabriella karnagy, ének-zene szaktanácsadó, a szolnoki a Tiszaparti Római Katolikus Gimnázium és Általános Iskola Kodály Zoltán leánykarának karnagya, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei KÓTA ifjúsági bizottságának vezetője.

A nap folyamán kiosztott elismerések mind a gyermekek, mind a karnagyok szorgalmas és állhatatos munkájának visszaigazolását (is) szolgálják, megerősítik és motiválják, továbbá egy-egy iskola összteljesítményét és megítélést gazdagítják.

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

 

EREDMÉNYEK:

Arrisus ifjúsági vegyes kar – Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Békéscsaba
A minősítés – ARANY DIPLOMÁVAL és AZ ÉV KÓRUSA cím

BSZC Trefort Ágoston fiúkórus – Békéscsabai SZC Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája
A minősítés – ARANY DIPLOMÁVAL és ORSZÁGOS DICSÉRŐ OKLEVÉL

Kodály Zoltán gyermekkórus – Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Székhelyintézménye
A minősítés – ARANY DIPLOMÁVAL

Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola leánykara – Szarvas
A minősítés – EZÜST

Kränzlein énekegyüttes  – Gyulai Implom József Általános Iskola 
B minősítés – ARANY

Implom Kórus - Gyulai Implom József Általános Iskola
B minősítés – ARANY

Békéscsabai Lencsési Általános Iskola gyermekkara – Békéscsaba
B minősítés – EZÜST

Csorvási fiúkórus, ifjúsági kamarakórus – Csorvási Gulyás Mihály Általános és Alapfokú Művészeti Iskola
B minősítés – EZÜST

KÜLÖNDÍJAK:

Kränzlein énekegyüttes – Gyulai Implom József Általános Iskola – A magyar és német népzenei hagyományok stílusos megjelenítéséért

Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium gyermekkara – Az Éneklő Ifjúságon nyújtott igényes és ízléses előadásért

Kodály Zoltán gyermekkórus – Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Székhelyintézménye – A magyar népdalfeldolgozások virtuóz előadásáért

Implom Kórus – Gyulai Implom József Általános Iskola – Az igényes műsorválasztásért

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!