Neked és érted adatott! – Házi hittanóra 3.

Neked és érted adatott! – Házi hittanóra 3.

Share this content.

Szöveg: Torda Eszter
„Mindenkor örüljetek, szüntelenül imádkozzatok, mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra” – szól a thesszalonikaiakhoz írott levelében Pál apostol. A rendkívüli helyzet miatt nemcsak a vasárnapi templomi alkalmainkról kell lemondanunk, de a gyerekek számára oly kedves hittanórákat sem tartják meg. Az otthoni áhítatok után készítettünk egy kis útmutatót arra az esetre, ha istentiszteleti alkalmaink mellett az elmaradt hittanórákat is szeretnénk megtartani a gyerekeknek.

A hittanórát kezdjük egy közös imádsággal.

Az óra témája: Neked és érted adatott! 

Jézus érted jött a világra, hogy szabadságot és üdvösséget adjon neked!

Isten megáldott téged szent közösséggel, és azért jött a világra, hogy megtaláljon téged, az elveszetettet és megmentsen. Szabadságot és üdvösséget nyersz az ő igéjével.

Jézus az utolsó vacsoránál utal arra, hogy az úrvacsora által bűneink megbocsájtatnak és üdvösséget nyerünk. Az úrvacsoravétel nem egy szomorú dolog, hanem örömteli esemény, hiszen akárcsak a keresztség, ez is egy szentség. 

Az órához kapcsolódó igehelyek:

Érted adatott szabadság: Az utolsó vacsora (Lk 22, 7–20)

Bűneid megbocsájtatnak: Zákeus (Lk 19, 1–10)

További igehelyek:

1Kor 11, 23–26

Jn 3, 16-17

2Móz 12, 1–14

Beszélgetés a témakörről: A történetek elolvasása után beszélgessünk és próbáljunk meg válaszolni a következő kérdésekre:

  • Mit jelent számodra az úrvacsora?
  • Hogyan érzed magad úrvacsoravétel közben?
  • Mit jelent számodra a szabadság? Hogyan éled meg azt, hogy szabad vagy?
  • Mikor és hogyan tapasztalod meg a szabadságot a te életedben?

Kreatív feladatok és játékok a témához:

1. Jézus megszabadít minket bűneinktől és szabadokká válunk  tapasztaljuk meg közösen a szabadság érzését!

Sokszor el sem tudjuk képzelni, Isten mennyi ajándékkal áldott meg bennünket életünk során, akár egészen apróságokkal is. A következő feladatban „Isten hívó szavára” kell figyelnünk, hogy a feladat végén „megmeneküljünk és megtapasztaljuk a szabadság érzését.

A feladathoz két személy szükséges. Az egyiknek egy kendővel kössük be szemét, ő lesz az „elveszett”, akit Jézus megment és szabadságot, üdvösséget nyer. A másik, aki „Jézus és az ő hangja lesz”. A feladat, hogy a személy, akinek a szeme be van kötve a másik hangjára és utasításaira figyeljen és kövesse azokat, így jut majd el egyik pontból a másikba. A hívó hang kizárólag olyan utasításokat használhat, mint pl. egyenesen, jobbra vagy balra. A játékban rövid távot tegyünk meg, ha szükséges, egymás kezét érintsük meg. Amikor elérkeztünk az úticélhoz, az „elveszett” leveheti a kendőt, majd meséljen tapasztalatairól, milyen volt „vakon” követni a másikat. Ha véget ért a játék, utána cseréljünk! 

2. Isten szabaddá tesz és megbocsájtja neked bűneidet! 

A következő feladathoz egy papírlapra lesz szükségünk. Írjuk fel a papírra azokat a bűnöket, amelyeket szerintünk elkövettünk, és amelyektől szeretnénk megszabadulni. 

Ha ezzel megvagyunk, hajtogassunk ebből a papíról egy keresztet! Az origami feladathoz az alábbi videó szolgál nekünk segítségül, ahol lépésről lépésre nyomon követhetjük a hajtogatást:

Az óra befejezése: 

Az órát ismét a csend erejével zárjuk. Szabadok vagyunk és szabadságot nyertünk – próbáljuk meg megtapasztalni a szabadság érzését a csend segítségével. Gondoljuk végig, mit jelent számunkra ez az Istentől kapott ajándék.   

Az órát közös imádsággal zárjuk. 

Címkék: online - hittanóra -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!