Nem csak karácsonykor lehet a rászorulókon segíteni

Nem csak karácsonykor lehet a rászorulókon segíteni

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Harmati Dóra
Az adományozási kedv általában a karácsonyi időszakban a legerősebb. Sok szociális szervezet ilyenkor kampányol, számtalan ételosztáson vehetünk részt önkéntesként, és rengetegen kötik össze fejben a cipősdobozokat a rászoruló gyermekek megajándékozásával. Azonban ez az időszak csak egy, maximum másfél hónapig tart, a nélkülözőknek viszont egész évben szükségük van a segítségünkre. A teljesség igénye nélkül összeszedtünk pár lehetőséget és praktikus tanácsot, melyek segítségével nemcsak az ünnepek alatt, hanem egész évben gondját viselhetjük a körülöttünk élő nélkülözőknek.

A Magyarországi Evangélikus Egyház a 2020-as évet az úrvacsora évének nyilvánította. A lelki programok és a megújulás mellett ebben az évben különös figyelmet szeretnének szentelni a földi kenyeret nélkülözőkre is. De hogyan tudja a saját problémáitól megvakult ember – valljuk be, ez mindannyiunkra igaz – felfedezni maga körül a nélkülözést? Cikkünkben a teljesség igénye nélkül felvetünk néhány tanácsot, melyek abban segíthetnek, miként tudunk egész évben odafigyelni a nélkülözőkre. 

Hívjuk segítségül a technológiát!

Sokat szidjuk a közösségi oldalakat, de be kell látnunk, hogy rengeteg hasznos funkcióval bírnak. Segítségükkel például követhetünk olyan szervezeteket, melyekről köztudott, hogy odaadóan segítenek a nélkülözőkön. Az ilyen szervezetek lájkolásával mindig értesülhetünk a legfrissebb kampányokról, és ezeket ismerőseinkkel is megoszthatjuk. Ez azért is fontos lépés, mert a legtöbb szociális szervezet nem rendelkezik nagy reklámra fordítható kerettel, és csak a közösségi média felületein tudnak segítséget kérni a kampányaikhoz. 

Nézzünk körbe a saját portánkon!

Nem kell nagyon messzire utaznunk ahhoz, hogy segítsünk! A saját lakótömbünkben, utcánkban, városunkban is számtalan lehetőség adódik a segítségnyújtásra. Figyeljük a helyi egyházközség felhívásait vagy az önkormányzati híreket is! Támogathatjuk gyermekünk oktatási intézményét vagy a pedagógusokkal egyeztetve az odajáró nehéz sorsú gyerekeket is. Rengeteg kórházban örülnek az önkénteseknek is, akik például mesét olvasnak a beteg gyermekeknek. Érdemes utánajárni ezeknek a lehetőségeknek a közvetlen környezetünkben!

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!