Nem vettek fel? Nem most dőlt el az életed, ne parázz!

Nem vettek fel? Nem most dőlt el az életed, ne parázz!

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Torda Eszter
„Most kell eldönteni, mit szeretnél, szorgalmasan tanulni, jól érettségizni, és nem lesz probléma az egyetemi felvételinél” – hányszor hallottuk ezt a mondatot az érettségi előtt? Szinte minden áldott nap elmondják egy végzős gimnazistának, hogy ha most jól tanul, jól teljesít, akkor nem lesz probléma, sínen lesz az élete. Pedig nincs rá semmi garancia, mert ha fel is vesznek a vágyott egyetemre, attól még korántsem biztos, hogy végül szeretni is fogod a választott szakmát, sőt elképzelhető, hogy a tervekkel és álmokkal ellentétben akár már egy év múlva a világ teljesen más pontján fogsz teljesen más életet élni.

A diploma előtt nem sokkal jutott eszembe az a gondolat, amelyet valahol az interneten olvastam egyszer, másodéves hallgatóként: „Miért várják el az embertől, hogy eldöntse, mivel akar foglalkozni egész életében, mikor még épp csak most kezdődik számára az élet?” És tényleg: miért várják el a mai tizenévesektől, hogy már évekkel a felvételi előtt tudják, milyen hivatást, szakmát válasszanak maguknak, amire – valljuk be – sokszor még a felnőttek is csak az egyetemen vagy már az első munkahelyükön jönnek rá valójában?

Nagyjából tizenhat évesen – amikor még igencsak benne vagyunk a tinédzserkorban – kellene eldöntenünk, mivel akarunk foglalkozni az elkövetkező kb. tíz év minden áldott hétköznapján, napi nyolc órában. Attól a pillanattól kezdve, hogy elhatározzuk, hogy agysebésznek, családjogi ügyvédnek, mechatronikai mérnöknek vagy szabad bölcsésznek készülünk, nincs mese, mindent meg kell tenni a cél érdekében, legalábbis be kell kerülni az egyetemre. Szorgalmasan kell tanulni, utána kell nézni a kiválasztott szaknak és a követelményeknek, és meg kell ugrani azt a bizonyos ponthatárt a felvételinél. Aztán pedig jön a dolog izgalmas része: ki kell tenni a Facebookra a menő felvételiértesítőt, el kell menni a gólyatáborba, és bele kell gondolni abba, hogy ez már mennyire komoly, mennyire más, mert ez már az egyetem…

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!