Miért hallgat Isten? | Némaság – film hitről, kételyről és kísértésről

Miért hallgat Isten? | Némaság – film hitről, kételyről és kísértésről

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Illisz Balázs Gergely
A keresztények üldöztetéséről számos film született már, de a Japánban élő Krisztus-hívők megpróbáltatásai eddig elkerülték a mozivásznakat (kevesen tudják, de a 16–17. században jelentős lélekszámú keresztény közösség élt a felkelő nap országban). A legendás rendező, Martin Scorsese huszonöt évig készült arra, hogy feldolgozza Endó Súszaku azonos című regényét, a végeredmény pedig most már dvd-n is elérhető a magyar közönség számára.

Miután a 17. században a sógunátus átvette a hatalmat Japánban, és kiutasították a külföldieket az országból, nagyszabású keresztényüldözésbe kezdtek a szigetországban. A híveket és a papokat egyaránt arra kényszerítették, hogy tagadják meg hitüket, különben kínzás és halál vár rájuk.

Tizenöt évvel később két fiatal pap, Rodrigues és Garrpe (Andrew Garfield és Adam Driver) a jezsuiták makaói missziójában hírt kap az egykori tanítómesterükről, Ferreira atyáról (Liam Neeson), amely szerint az atya megtagadta a hitét, japán módra él, és meg is házasodott. A két pap ezt követően Japánba utazik, hogy megtalálják a mesterüket, és megbizonyosodjanak a szóbeszéd valódiságáról. Miután megérkeznek, felveszik velük a kapcsolatot a szigetországban élő keresztények, akik a tiltás ellenére továbbra is gyakorolják a vallásukat. Ahogy Rodrigues és Garrpe elkezdik lelkipásztori tevékenységüket, úgy kell szembenézniük egyre több akadállyal, amelyek próbára teszik Istenbe vetett hitüket.

Scorsese a korábbi munkáival már bizonyította, hogy van érzéke a vallásos témák filmes feldolgozásához (gondoljunk csak a Krisztus utolsó megkísértésére vagy a Kundunra), de a Némaság még a korábbi remek filmjei között is kivételes darabnak számít. Az első képkockától az utolsóig érződik rajta, hogy az Oscar-díjas rendező több mint két évtizede készül ennek a történetnek a megfilmesítésére.

Scorsese remek érzékkel ragadja meg a hívő embereket kínzó kérdést: vajon miért a legnagyobb megpróbáltatások közepette tűnik úgy, hogy Isten nem válaszol az imádságra? Hogyan tartsa meg valaki a hitét, ha a fohászaira semmi más reakció nem érkezik, csak a kínzó némaság?

A főszereplő, Andrew Garfield A fegyvertelen katona után ismét emlékezetes alakítást nyújt Rodrigues, a kétségei között őrlődő, de hite mellett mindvégig kitartó pap szerepében. De a kollégái, Liam Neeson és Adam Driver is remekül játsszák a szerepüket.

Az operatőri munkát szintén nem érheti panasz, a soundtrack pedig érdekes módon inkább a természet hangjaiból, mint szorosabb értelemben vett zenéből áll.

A két és fél órás játékidő és a magyar szinkron hiánya talán sokakat elriaszthat. Mégis arra bátorítok mindenkit, hogy nézze meg a Némaságot, mert páratlan és mélyen elgondolkodtató élménnyel gazdagodhat!

A cikk az Evangélikus Élet magazin 82. évfolyam, 35-36. számában jelent meg, 2017. szeptember 10-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál, a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Címkék: film -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!