Nemzetiségi énekkari találkozó és hagyományőrző vásár volt Bakonycsernyén

Nemzetiségi énekkari találkozó és hagyományőrző vásár volt Bakonycsernyén

Share this content.

Szöveg: Szarka István
Bakonycsernye – 2018. szeptember 22-én, szombaton a Bakonycsernyei Evangélikus Egyházközség meghívására énekkari találkozót tartottak a német, szlovák és magyar nemzetiségű kórusok. A kórustalálkozóhoz kapcsolódó hagyományőrző vásáron a helyi őstermelők által előállított terményeket, ízeket is megkóstolhatták az odalátogatók.

A találkozó ötletét az adta, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház három nemzetiségből adódik össze: német, szlovák és magyar ajkúakból. Kultúrájuk békésen megfér egymás mellett és kölcsönösen gazdagítják közösségeiket.

A rendezvényen, amely az EFOP-1.3.7-17-2017-00157 pályázat keretében valósulhatott meg, fellépett a Pusztavámi Német Nemzetiségi Énekkar, a barcsi Német Hagyományőrző Egyesület Kórusa, a Bakonycsernyei Szlovák Hogyományőrző Együttes, a Komáromi Evangélikus Kórus, valamint a Bakonycsernyei Evangélikus Egyházközség Örömhír Kórusa. A kórusok éneke mellett Szarka Éva lelkész asszony szolgált igehirdetéssel. Szarka István esperes köszöntőjében a közelgő zenei világnapra hívta fel az egybegyűltek figyelmét az ötletadó Yehudi Menuhin szavait idézve: „Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek,... a zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást… Az igazság, mely a világ minden népének művészetében, zenei stílusában ezernyi színben mutatkozik meg, képessé tesz bennünket arra, hogy egyetértésre jussunk egymással.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!