Nemzetközi orgonahetet rendeznek Zalaegerszegen

Nemzetközi orgonahetet rendeznek Zalaegerszegen

Share this content.

Forrás: MTI, webradio.hu
Zalaegerszeg – Neves művészek – köztük Baptiste-Florian Marle-Ouvrard, a párizsi Saint Eustache-templom orgonistája és Fassang László orgona- és zongoraművész – szólaltatják meg a város orgonáit 2018. szeptember 22. és 29. között, az első zalaegerszegi nemzetközi orgonahéten.

Az egyhetes programot a városban található sípos orgonák köré építették: a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem (egykori zsinagóga) orgonáját 1987-ben készítette az Aquincum Orgonagyár, a Jézus Szíve Plébániatemplomban (ferences templomban) az 1958-ban épített, azóta többször bővített, kétmanuálos, sípos hangszer áll.

Az evangélikus templom hatregiszteres, pneumatikus rendszerű hangszerorgonája egyidős az 1906-ban emelt templommal. A legújabb hangszer – amely 2013-ban Dunakeszin készült – a református templomé, mondta a keddi sajtótájékoztatón Mátyás István, az orgonahét művészeti vezetője. 

Az orgonaművész hozzáfűzte: a négy hangszert az orgonahéten öt koncerten szólaltatják meg. A ferences templomban ének–orgona, míg az evangélikus templomban hegedű–orgona összeállításban hangzik majd kamarazenei koncert.

A nyitókoncertre, amely szeptember 22-én a hangverseny- és kiállítóteremben lesz, Baptiste-Florian Marle-Ouvrard, a párizsi Saint Eustache-templom orgonistája virtuóz programmal készül: Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart művei hangzanak majd el. Az est különlegessége a közönség által adott témákra bemutatott improvizáció lesz – hangsúlyozta Mátyás István.

Az evangélikus templom orgonáját szeptember 28-án Mátyás István szólaltatja meg, a koncerten Nauratyill Eszter hegedűn játszik.

További részletek itt.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!