Nemzetközi szemináriumon találkozott öt kontinens idén beiktatott tizenkét evangélikus püspöke

Nemzetközi szemináriumon találkozott öt kontinens idén beiktatott tizenkét evangélikus püspöke

Share this content.

Forrás: del.lutheran.hu, szöveg: Hajdú Tibor
Genf – Wittenberg – A genfi The Ecumenical Center és a Colleg Wittenberg adott otthont november 18–27. között annak az egyhetes szemináriumnak (RoNEL), melyet újonnan megválasztott püspökök részére szervezett a Lutheránus Világszövetség (LVSZ).

A Dél-, Közép- és Észak-Amerikából, Indiából és Afrikából érkezett résztvevők mellett Európát Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke képviselte. A genfi előadások során a vendégek – saját egyházuk bemutatása mellett az LVSZ szerepével, munkájával, illetve az egyházakkal való kapcsolatával ismerkedtek, és közös ebéden találkoztak Martin Junge főtitkárral. Emellett megvitatták a nők és fiatalok részvételének helyzetét az LVSZ globális közösségében, valamint az egyházak bekapcsolódásának lehetőségeit a fenntartható fejlődés céljainak elérése érdekében.

A program wittenbergi részében a közös áhítatok és baráti beszélgetések mellett a hangsúly a bibliatanulmányozáson és Luther kapcsolódó szövegeinek elemzésén volt a vezetés, a vezetői szerep lutheránus teológiai koncepciói mentén Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke vezetésével.     

 

Természetesen nem maradhatott el a Luther- és Melanchthon-ház, valamint a Schlosskirche megtekintése sem, emellett a reformáció ötszázadik jubileumi évében indult projekt keretében Kondor Péter püspök – a Déli Egyházkerület nevében – a sorrendben a négyszázhatvankilencedik almafát ültette el Wittenbergben.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!