Neonhal: Írd az égre!

Neonhal: Írd az égre!

Share this content.

Forrás: Neonhal
Debrecen – Budapest – A Neonhal zenekar 2020. március 24-én közzétett kompozíciójának címe: Írd az égre! A dal a választás fontosságáról szól, arról, hogy ha elkötelezed magad valami vagy esetükben inkább Valaki mellett, akkor ezt – kerülj bármilyen helyzetbe is – mindig vállald fel a világ előtt! A dal szövegét a hazai keresztény előadók seregszemléjének (Szikra-díj) zsűrije 2020 márciusában az öt potenciális nyertes közé válogatta a Legjobb dalszöveg kategóriában, ahol a legtöbb közönségszavazatot érte el.

A szám zenei váza egy próbatermi riffelgetés során született meg 2018 novemberében, aztán majd egy évig gyúrták, alakítgatták, sőt, egy-két koncerten játszották is, míg elérte jelenlegi formáját. Ennek fényében érdekes, hogy a mostani válsághelyzetben mennyi mindent „belehall” az ember ebbe a négy kiragadott sorba: „Ez még nem az a reggel/Mikor mindennek vége lesz/Van még esély, eldöntheted/Gyűlölsz vagy szeretsz!”

Az együttes tagjai ezután a dalt nem stúdióban, hanem a próbahelyükön rögzítették. Ebben partnerük volt Gyarmati Balázs (Soundset Stúdió), aki a felvételhez szükséges felszerelését felállította a zenekar második otthonának számító pincehelyiségben, hogy a zenészek a lehető legkényelmesebben alkothassanak.

A dalhoz a klipet Varga Tamás (Brownhandfilm) alkotta. Az osztott képmező lehetőségeivel kísérletező kisfilmben a banda tagjain kívül szerepel a debreceni utcák közismert arca, a többszörös Guiness rekorder, freestyle focista és labdazsonglőr László Gyula is.

A Neonhal egykor Nagy Tamás Imre egyszemélyes szobaprojektjeként indult, s 2016 óta létezik élő, eleven, koncertező csapatként. Az "Írd az égre!" azzal, hogy elkészítésében a teljes csapat részt vett, egyfajta újrakezdést is jelképez. Ezt demonstrálja a Neonhal új logója, melyet Szénási Bence Györk grafikus tervezett a tagok javaslatai és ötletei alapján. A logó központi eleme a sötétségen neonfényként átvilágító ősi keresztény szimbólum, az ichtus, az árral szemben úszó hal.

A banda tagjai: Györki Szilvia - dob, vokál, Burai Sebestyén - basszusgitár, Keveházi Tamás - gitár, vokál, Nagy Tamás Imre - ének, gitár.

A debreceni Neonhal Magyarország egyetlen Christ N’ Roll zenekara. Ez a kifejezés utal arra, hogy tagjai keresztényként élik mindennapjaikat és ezzel kapcsolatos gondolataikat a rock eszköztárát felhasználó zene közvetítésével juttatják el az emberekhez.

A zenekar különlegessége az, hogy hívőként nem a szokványos, szövegbeli és zenei klisékkel operáló dicsőítő előadók sorát gyarapítják: magyarul és egyformán szólnak mindenkihez, aki fogékony arra a gondolatiságra, amit képviselnek.

Magához a rockhoz sokan társítanak negatív absztrakciókat, számukra ez azonban egyszerűen kortárs népzene. Céljuk, hogy rámutassanak arra: nézeteink különbözősége ellenére mindannyian egy csónakban evezünk. Egyedül nem megy, erre a mostani, globálisan jelentkező járvány a legszemléletesebb példa. Isten és ember, hit és vallás, hitünk megélése a mindennapokban: e témák köré fűzhetjük fel dalszövegeiket.

A rock a lázadók zenéje volt a kezdetektől fogva és a Neonhal is erre használja, demonstrálva, hogy szemben állnak a csökevényes tömegkultúrával és az elértéktelenedő emberi kapcsolatokkal, hitet téve a szeretet mellett. Jelmondatuk: Ússz az árral szemben!

Weboldal: www.neonhalzenekar.hu

Youtube csatorna: https://www.youtube.com/channel/UC1fsrBk6h7mn9mN7AXsw1OQ/featured?reload=9

FaceBook: https://www.facebook.com/neonhal

Instagram: https://www.instagram.com/neonhalzenekar/

Spotify: https://open.spotify.com/album/0gAXJpIfl4HBIjano2Dfiz?si=Vp0ZZfXWTWqw8hJTjFrTAQ&fbclid=IwAR0nk8MD6CnA3kP0oe5bM-qBiwQr9Kg_eRuTi1KSL77E1Tj9cWUOTGEscW8

Bandcamp: https://neonhal.bandcamp.com 

Címkék: Neonhal -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!