Novák: a népesedési problémákkal folytatott küzdelem az értékek küzdelme

Novák: a népesedési problémákkal folytatott küzdelem az értékek küzdelme

Share this content.

Forrás: MTI, fotó: KINCS
Budapest – A népesedési problémákkal folytatott küzdelem valójában az értékek küzdelme – mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az Egyházak a családok szolgálatában című szerdai, budapesti konferencián, melyen a Magyarországi Evangélikus Egyház részéről Fabiny Tamás elnök-püspök és Hafenscher Károly zsinati lelkészi elnök volt jelen.

Novák Katalin a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) rendezvényén azt mondta: a küzdelem valójában arról szól, képesek vagyunk-e kiállni a hagyományos családi értékek, az élet értéke mellett, képesek vagyunk-e nap mint nap igent mondani rájuk. „Erről szól az a küzdelem, amit közösen folytatunk, és köszönöm, hogy ebben a történelmi egyházakban szövetségesekre találtunk” – tette hozzá az államtitkár. Novák Katalin kiemelte: csak akkor tudjuk elérni, hogy Magyarország valóban családbarát ország legyen, ha összefogunk, és minél több szereplő érzi szükségét annak, hogy részt vegyen a családbarát Magyarország alakításában. 

Az államtitkár köszönetet mondott a történelmi egyházaknak a szolgálatukért, és hogy évezredek óta következetesen képviselik ugyanazokat az értékeket, és következetesen kiállnak az élet védelme mellett. Mint mondta, talán ennek is köszönhető, hogy a terhességmegszakítások száma az elmúlt években 30 százalékkal csökkent. 

Az államtitkár megköszönte a történelmi egyházak kiállását a férfi és nő házassága mellett, és – mint mondta – ennek is köszönhető talán, hogy ma már több házasságot kötnek, mint az elmúlt 20 évben bármikor, és ismét 50 ezer fölé emelkedett a házasságkötések száma. Hozzátette: amíg 2000–2010 között 23 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, 2010 óta a másfélszeresére emelkedett. 

Megköszönte az egyházaknak, hogy egyre nagyobb mértékben vesznek részt az oktatási-nevelési intézményeken keresztül a gyerekek nevelésében, kiállnak a rászorulók mellett, segítenek az esélyteremtésben, egyre nagyobb mértékben vesznek részt az idősgondozásban és a szociális feladatok ellátásában, felkarolják a roma fiatalokat, és segítenek megtölteni tartalommal az egyházi ünnepeket. 

Balog Zoltán miniszterelnöki biztos arról beszélt, hogy a család és házasság „teremtési rend”, nem pedig olyan társadalmi intézmény, amelyet le lehet cserélni, ha lejárt a szavatossága. Hozzátette: a család és házasság kontextusa változhat, a családon, házasságon belüli viszonyokban is változhatnak a szerepek, de az fundamentálisan hozzátartozik az emberi együttéléshez. A miniszterelnöki megbízott óriási lehetőségnek nevezte, hogy ma a magyarországi egyházak a gyermekek felét elérik hétéves korukban, mert minden második gyermeket hit- és erkölcstan-oktatásra íratnak be. 

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy hatalmas feladatot végeztek az elmúlt 8 évben, és megváltoztatták azt a felfogást, hogy aki sok gyermeket vállal, az felelőtlen. A magyar társadalom ilyen tekintetben 8 év alatt rengeteget változott – jegyezte meg. Hozzátette: a jövőben fontos, hogy az anyagi támogatások mellett megerősítsék a lelki és erkölcsi változást is a magyar társadalomban és általában a családokban. Az abortuszról szólva kiemelte: nem tiltással érték el a 30 százalékos csökkenést, hanem a társadalmi közgondolkodás formálásával. Mint mondta, a társadalom gondolkodásának megváltoztatásához nyíltan kell az abortusz mellett a meddőségről is beszélni, és fel kell mutatni ebben a kérdésben is a keresztény, hívő megoldásokat. Az államtitkár üdvözölte, hogy a központi közigazgatásban dolgozók 5 nap „házasságkötési szabadságot” kaphatnak, és reményét fejezte ki, hogy ezt más munkahelyeken is bevezetik. 

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke a konferencia megnyitóján arról beszélt, hogy a szerdai tanácskozás egy hateseményes konferenciasorozat nyitórendezvénye. A rendezvényen a történelmi egyházak beszámolnak a családok szolgálatában végzett tevékenységükről, délután pedig a családok évében szervezett egyházi programokat tekintik át a résztvevők.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!