Nevük fel van írva a mennyben – Imádkozzunk a Srí Lanka-i keresztényekért!

Nevük fel van írva a mennyben – Imádkozzunk a Srí Lanka-i keresztényekért!

Share this content.

Szöveg: Fabiny Tamás
Húsvétvasárnap reggel, helyi idő szerint 8 óra körül robbantássorozat rázta meg Srí Lankát. Híradások szerint a nyolc robbantásban 290 ember halt meg, és több mint 500-an megsérültek. Hat támadást a fővárosban, Colombóban követtek el, többek között szállodákban és a Szent Antal katolikus templomban. A két vidéki robbantást a fővárostól 30 kilométerre, északra lévő Negombo város katolikus Szent Sebestyén-templomában, illetve a 250 kilométerrel keletre lévő Batticaloa város evangéliumi keresztény templomában hajtották végre. Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök gondolatait osztjuk meg a történtekkel kapcsolatban.

Január 1-jén, a béke világnapján ökumenikus imádságot tartottunk Budapesten, az Egyetemi templomban. A Salkaházi Sára rakpartról indult fáklyás felvonulást követően katolikusok, reformátusok, anglikánok és evangélikusok együtt imádkoztunk a békéért. Az alkalmat a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Szent Egyed Közösség szervezte. Hívásukra, ha csak tehetem, részt veszek azokon az imaórákon is, amikor az üldözött keresztényekről, a hajléktalanokról, menekültekről vagy éppen a romagyilkosságok áldozatairól emlékezünk meg.

Az újévi ökumenikus imádságon Szőke Pétertől, a Szent Egyed Közösség elnökétől Vincenzo Paglia érseknek az Isten szava minden napra – 2019 című könyvét kaptam ajándékba. Szívesen olvasom a közösség spirituális felelősének elmélkedéseit. A mai napra, húsvéthétfőre szánt gondolatai a tegnapi, szörnyű Srí Lanka-i merénylet árnyékában – ahol csaknem háromszáz keresztény áldozata volt a templomokban és szállodákban elkövetett robbantásoknak – különösen is szíven ütöttek.

Paglia érsek egyebek mellett ezt írja Mt 28,8-15 alapján: „Vannak, akik szeretnék elhallgattatni a húsvéti üzenetet s annak átváltoztató erejét, hogy minden úgy maradjon, ahogy mindig is volt. Máté elbeszéli, hogy a főpapokat megijesztette az őrök beszámolója, s ezért lefizetik őket, hogy azt hazudják: a tanítványok ellopták Jézus testét, mialatt ők aludtak. A világ azt akarja, hogy a sírok zárva maradjanak, és hazugsághoz, korrupcióhoz folyamodik, hogy ne terjedjen el a feltámadás híre. Az első húsvét óta bárkit, aki hirdeti ezt az üzenetet, a király és a bírák elé hurcolhatnak, hogy elítéljék. Sajnos ma is sok keresztény szenved ilyen módon a húsvét üzenetéért. Ezt mutatják azok a merényletek is, melyek időnként a vasárnapi ünnepi misére összegyűlt keresztényeket érik. A halál kultúrája ez, amely a keresztényeket ma is sújtja, miközben hitük központi misztériumát, a feltámadás húsvétját ünneplik, a jó győzelmét a gonosz felett. A halál kultúrája minden életet megvet, s ezt az érzést gerjeszti az emberekben. A halál kultúrája elkábítja, elállatiasítja, eltompítja az élőket, hogy őt szolgálják. Támogatja a halállal való kereskedelmet: elrejti az ételt az éhezők elől, kábítószert ad a céltalanul tengődőknek, fegyvert ad el a haragosoknak. És emberek halnak meg a föld különböző részein, sokan sokféleképpen, és azt hiszem, különféle okok miatt. Pedig ugyanannak a tervnek a részei: a halál kultúrája tervének…” (139–140. o.)

Fájdalmas, hogy az érseknek igaza lett, és a húsvéti istentiszteletre összegyűlt hívek közül oly sokan estek ismét merénylet áldozatául. Biztos vagyok benne, hogy amikor a Szent Egyed Közösséggel legközelebb együtt imádkozunk az üldözött keresztényekért, akkor elhangoznak majd nevek a mostani áldozatok közül is. Addig is, anélkül, hogy nevüket ismernénk, imádkozzunk értük, tudván, hogy nevük fel van írva a mennyben (Lk 10,20). Tizennyolc évszázada vallja az egyház Tertullianusszal együtt: „a keresztények vére az egyház magvetése”. Jézus pedig, aki maga is mártírhalált halt, de harmadnapon feltámadott, immár kétezer éve mondta: „Ne féljetek!” Amikor hívok mindenkit arra, hogy imádkozzunk a Srí Lanka-i keresztényekért, és lehetőségünk szerint a leleményes szeretet sokféle módján támogassuk őket, azt is kérem, hogy adjuk tovább a feltámadott Jézus szavát: „Ne féljetek!”

Budapest, 2019 húsvétján.

Fabiny Tamás evangélikus püspök

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, az egyházunk által is alapított segélyszervezet élő partneri kapcsolatokkal rendelkezik Srí Lanka-i keresztény egyházi szervezetekkel, így a számlaszámukra átutalt pénzadományokat célba juttatják Srí Lankán. 
Számlaszám: 11705008-20464565 
Kérik, hogy a közlemény rovatban tüntessék fel: Srí Lanka.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!