New Yorkban megszületéséig abortálható egy magzat

New Yorkban megszületéséig abortálható egy magzat

Share this content.

Forrás: MTI, 777blog.hu, s4c.news, DailyWire alapján evangelikus.hu, fotó: pexels.com
Washington – New York – Múlt pénteken még arról számolt be az amerikai sajtó, hogy maga Donald Trump elnök is kiállt a Menet az életért (March for Life) elnevezésű tüntetés mellett, amely az Egyesült Államok legnagyobb abortuszellenes megmozdulása. Pár nappal később azonban jött a hír: New York államban Andrew Cuomo kormányzó aláírta és ezzel életbe léptette azt a megszavazott törvényt, amely előírja, hogy a munkaadók által biztosított egészségbiztosításoknak kötelezően vállalniuk kell az abortusz finanszírozását.

2019. január 18-án Donald Trump amerikai elnök videóüzenetben biztosította támogatásáról az abortusz elleni tiltakozásul szervezett washingtoni menetet. „Mindig meg fogom védeni a Függetlenségi nyilatkozatunkban rögzített első számú jogot: az élethez való jogot” – fogalmazott az elnök az előre rögzített és a rendezvényen levetített felvételen. A videó bemutatása előtt Mike Pence alelnök – a kongresszus épülete előtti óriási téren felállított emelvényre lépve – Donald Trumpot „az Egyesült Államok történelmének leginkább abortuszellenes elnökének” nevezte.

A Menet az életért (March for Life) elnevezésű tüntetést az 1973-ban elfogadott abortusztörvény óta minden évben megrendezik. Ez a legnagyobb abortuszellenes megmozdulás az Egyesült Államokban. A téren több ezren gyűltek össze, volt, aki táblával vonult fel, más csöndesen imádkozott. A rendezvény vezetői üdvözölték az elnök és az alelnök támogató szavait, bár hangsúlyozták, hogy azt szeretnék, ha mindkét párt támogatná őket. A megmozdulás előtt az evangéliumi keresztények konferenciát rendeztek az élet védelméről és az abortusz elutasításáról.

Csak pár nap telt el a megmozdulás óta, amikor New York államban Andrew Cuomo kormányzó aláírta és ezzel életbe léptette azt a New York-i törvényhozás által nagy többséggel elfogadott törvénycsomagot, amelynek egyik rendelkezése azt is előírja, hogy a vállalatvezetők nem különböztethetik meg hátrányosan azokat a munkavállalókat, akik a születésszabályozásnak ezt a módját választják. „Ez a törvény egyáltalán nem radikális, az abortuszról szóló döntés mélységesen személyes kérdés” – fogalmazott újságíróknak Liz Krueger, New York állam demokrata párti szenátora, aki a törvényjavaslat egyik előterjesztője volt. Hozzáfűzte még, hogy e törvény elfogadására szerinte „nem kellett volna ilyen sokáig várni”. 

A törvényben foglaltak egyébként különböző formákban már egy évtizede életben vannak New York államban. 1970-ben például – három évvel azelőtt, hogy a szövetségi legfelsőbb bíróság döntésével törvényes lett az Egyesült Államokban a művi terhességmegszakítás – New Yorkban megszüntették az abortusz büntethetőségét. A legújabb jogszabály azonban most eltörli a New York államban jelenleg érvényes, huszonnégy hetes limitet az abortuszra vonatkozólag – jelentette a Daily Wire. Az eufemisztikus nevet viselő Reproduktív egészségügyi törvény (Reproductive Health Act) kimondja, hogy „minden állapotos egyénnek alapvető joga van ahhoz, hogy vagy a terhességet válassza, hogy életet adjon egy gyermeknek, vagy az abortuszt”. Egy jóhiszeműen cselekvő szakorvos tehát egészen a születése pillanatáig megölheti a magzatot „a páciens élete és egészsége védelmének érdekében”. Bár az „egészség” mint fogalom nincs tisztázva a jogszabályban.

Ezeket a javaslatokat demokrata párti törvényhozók korábban is rendszeresen felvetették, ám az állam szenátusában eddig többségben voltak a republikánusok. A tavaly őszi félidős választásokon azonban megváltoztak az erőviszonyok: a törvényhozás mindkét háza demokrata többségű lett. A  törvény elfogadása elemzők szerint jelképes időpontban történt: ezen a héten van ugyanis a negyvenhatodik évfordulója annak a Roe/Wade-döntésként ismertté vált, legfelsőbb bírósági határozatnak, amely az Egyesült Államokban lehetővé teszi az abortuszt, levéve azt a büntetett és tiltott cselekmények listájáról és törvényes keretet szabva a beavatkozásnak „a nők egészsége és az emberi élet védelme” érdekében. Ennek ellenére egyes tagállamokban az abortusz lehetőségét szűkítő törvényeket hoztak. Rhode Islanden és Új-Mexikóban most arra készülnek a törvényhozók, hogy visszavonják őket.

Címkék: abortusz - törvény - New York -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!