Nézzük Reálisan!

Nézzük Reálisan!

Share this content.

Szöveg: Kitajkáné Szántai Mária
Szarvas – Az elmúlt héten ez is lehetett volna minden nap apropója a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban, hiszen a Reál-hét eseményei zajlottak.

Hagyományosan február közepén egy hetet a reál tárgyak népszerűsítésére, a tanórák színesítésére szán a reál tárgyakat tanító pedagógusok munkaközössége. Komoly előkészítő, szervező munka szükséges a sűrű és változatos program megvalósításához. Az idei évben is számos sikeres rendezvényt bonyolítottunk le.

Az előző évekhez hasonlóan az idei programok között is több olyan szerepelt, melynek előadója egykori diákunk volt. A sorozat mottója: „Nemrég voltam vajdás diák”.

Hétfőn  Rába István volt a vendégünk, aki jelenleg az ELTE mesterképzésén folytatja tanulmányait, hidrogeológus lesz, és folyamatosan segíti iskolánk kutatóiskolai programját.

Szerdán Molnár-Vida Anna, válogatott kosárlabdázó előadása nem csak a sportról szólt; az előadó arra biztatta hallgatóságát, hogy merjenek álmodni, de az álmaikért akarjanak nagyon sokat tenni: alázat, akaraterő, szorgalom, kitartás a siker kulcsa, a tehetség nem elég.

Csütörtökön Molnár Ábel volt az előadónk, aki épp hogy hazaért sikeres mexikói útjáról. Előadása iráni útjáról szólt, bemutatva a hegymászás szépségeit és nehézségeit, s persze bemutatva Iránt és az iráni embereket is. Nagy öröm egykori tanítványainkat viszontlátni, a mai diákok számára pedig példát mutatnak elért eredményeikkel.

A Reál-hét nem múlhat el versenyek nélkül. Egykori tanárainknak állítunk emléket a róluk elnevezett versenyekkel. A Hantos versenyen a matematika, a Kunos versenyen a fizika iránt érdeklődő diákok mérhették össze tudásukat. Az első témája az egyenlőtlenségek, az utóbbié az elektromágnesesség volt az idei évben. A versenyek sorát szombaton a Curie Környezetvédelmi Verseny területi döntője zárta, amit minden évben iskolánk rendez meg.

Emellett rendhagyó órák is zajlottak. Játékos matematika órát tartott Bontovics Ignác tanár. A tudományegyetemekkel is állandó kapcsolatot ápolunk, ahonnan minden évben neves előadókat köszönthetünk. Iskolánk az elmúlt években bekapcsolódott a SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Kutatóiskolai programjába. Ebben a tanévben diákjaink Molnár Béla vezetésével ismét sikerrel pályáztak Mendöl 115 – Szarvas településföldrajzának vizsgálata 2020 címmel. Ennek kapcsán került sor dr. Mucsi László dékán előadására, aki bemutatta a kutatás új útjait, melyekben a műholdas adatszolgáltatásnak s képeknek van döntő szerepe. Az említett pályázatban komoly szerepe lehet a geo- illetve térinformatikának. A kutatási programban mentorunkként szereplő Nagy Gyula tanársegéd is bekapcsolódott az előadásba. 

Pénteken dr. Szabó Géza tanszékvezető egyetemi docens (PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézetet Turisztika tanszék) előadását hallhattuk Grúziáról. Az előadás során a diákok a grúz teát is megkóstolhatták, és egy hagyományos grúz édességet is megismerhettek. Aki eddig nem hallotta Szabó tanár úr előadását, az képet nyerhetett arról, hogyan kell egy területet komplex módon és izgalmasan bemutatni.

Nem telhet el a reál hét kirándulás nélkül. Az idén a népszerű TV sorozatnak is köszönhetően nem okozott gondot az autóbusz feltöltése a paksi kirándulásra. Az atomerőműben tett kirándulás ha nem is hátborzongató, de hasznos élménynek bizonyult.

A Reál-héthez kapcsolódóan került sor a Diós Kristóf Természetfotó pályázat eredményhirdetésére és a kiállítás megnyitására a Járási Hivatalban. (A képek azóta megtekinthetőek ugyanitt.) Nagy örömünkre szolgált, hogy a hagyományteremtő pályázatra az ország minden részéből érkeztek pályaművek az evangélikus gimnáziumokból, és sokan a megnyitót is megtisztelték jelenlétükkel. A pályázat és a kiállítás megvalósulását a Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Köre és a Fujilabor támogatásával valósíthattuk meg.

Reméljük, mind a pályázatnak, mind a reál hétnek jövőre hasonlóan sikeres folytatása lesz.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!