A nigériai keresztényeket a világ harmadik legveszélyesebb terrorszervezete üldözi

A nigériai keresztényeket a világ harmadik legveszélyesebb terrorszervezete üldözi

Share this content.

Forrás: Magyar Kurír, Vatikáni Rádió
Róma – 2006 és 2014 között több mint 12 ezer keresztényt öltek meg, közel kétezer templomot romboltak le, és a kitelepítettek száma elérte a 1,4 milliót Nigériában – tájékoztatta Joseph Bagobiri, Kafanchan püspöke a Szükséget Szenvedő Egyház képviselőit a szervezet római központjában tartott találkozón.

Az utolsó negyedévben az észak-nigériai Kaduna állam déli részének több mint felén azt tapasztalták, hogy intenzívebbé váltak a Fulbe Pásztorok Terroristacsoport (FHT) támadásai – közölte a főpásztor. Nyugaton kevésbé ismert, ám az Amnesty International és más nemzetközi szervezetek a világ harmadik legveszélyesebb terrorszervezetének tartják az Iszlám Állam és a Boko Haram után. Ennek alátámasztására a nigériai püspök közölte: szeptember óta 53 falut gyújtottak fel, 808 embert öltek meg, 57-et megsebesítettek, 1422 otthont és 16 templomot romboltak le. A fulbék egy Észak-Nigériában élő nomád pásztornép, milicistáik letelepedett földműveseket gyilkolnak, hogy marha-, kecske- és juhnyájaiknak legelőterületet biztosítsanak. Bagobiri püspöknek nem áll rendelkezésére elegendő információ ahhoz, hogy megállapítsa, ki látja el őket a fejlett fegyverekkel.

A jelenség okaiként a nigériai püspök társadalmi, vallási és földterülettel kapcsolatos kérdéseket említett. Ezek közül a vallási tényező a legfontosabb, ugyanis vallásüldözés folyik. A kereszténység terjedése Nigéria északi területein az utóbbi száz évben rendkívüli volt, arányuk nulláról 31%-ra nőtt. Ez elegendő ok az üldözés kirobbanásához. „Nem gondolhatunk arra, hogy egy bizonyos etnikai csoport elleni támadásról van szó, mert a keresztények különböző etnikumokhoz tartoznak. A fenyegetés magas szintje ellenére a nigériai üldözés nem áll ugyanolyan mértékben a nemzetközi figyelem látóterében, mint például a közel-keleti” – mutatott rá a főpásztor. Hozzátette: „Ami még rosszabb, hogy a kormány részéről sem kapnak elegendő figyelmet. Ezeket a támadásokat a kormány tétlenül figyeli, míg a lakosság a nagyon fejlett fegyverekkel ellátott terroristák támadásaitól szenved. Ez azért történhet meg, mert a rendőrség erői nem rendelkeznek megfelelő fegyverekkel ahhoz, hogy hatékonyan fellépjenek, illetve nem kaptak arra felszólítást.”

A terrorveszély a saría, vagyis az iszlám törvénykezés jelentette strukturális problémán alapszik. Ezt ugyanis Nigéria harminchat tagállamából tizenkettőben már bevezették. „Az iszlám törvény az oka az egyenlőtlenségnek és a diszkriminációnak. Elég, ha arra gondolunk, hogy az iszlám bíróságok rendszeresen szabadon engednek súlyos bűntettekkel vádolt muszlimokat, köztük olyanokat, akik gyilkosságot követtek el keresztények ellen, akiket feltételezett istenkáromlással vádoltak” – mondta el Kafanchan püspöke.

Címkék: Nigéria - keresztény - terror -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!