A vallási vezetők értetlenül állnak a nizzai tragédia előtt

A vallási vezetők értetlenül állnak a nizzai tragédia előtt

Share this content.

Forrás: evangelisch.de, magyarkurir.hu, szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna. oto: Getty Images/Hemera/Bob Elam
Nizza – 2016. július 14-én éjjel bejárta a világot a hír: éjfél előtt Nizzában, a francia nemzeti ünnep alkalmával rettenetes tragédia történt. A járókelők közé hajtott egy teherautó és több mint 80 ember halálát okozta. Egyházak és vallási közösségek vezetői gyászt hirdettek a történtek után és értetlenül állnak a terrortámadás előtt.

A sajtó közölte hír szerint egy 31 éves tunéziai férfi vezette a járművet. Lövöldözve cikkcakkban haladt a tömegben, hogy minél több áldozatot szedjen. Reggelre a belügyminisztérium közölte: nyolcvannégy halottja, tizennyolc, válságos állapotban lévő és ötven könnyebb sebesültje van a támadásnak. A külügyminisztérium egy magyar sérültről tud. A súlyos incidens a Promenade des Anglais nevű területen történt, amelyet amúgy is sok turista látogat, a nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot rengetegen nézték. A hatóságok széles körben lezárták a helyszínt.

Francois Hollande francia elnök a támadást követően azonnal visszatért Párizsba és válságtanácskozást hívott össze a belügyminisztérium épületébe. Péntek hajnalban beszédet mondott a nemzethez: „Július 14-én, a nemzeti ünnep napján mértek ránk csapást, azon a napon, amely a szabadság jelképe számunkra. A nizzai támadás terrorista jellegét nem lehet vitatni” - hangsúlyozta az államfő, majd kiemelte, hogy az áldozatok között sok a gyerek. Hollande bejelentette: további három hónappal meghosszabbítják a tavaly november 13-i párizsi merényleteket követően életbe lépett rendkívüli állapotot (amelyről előző nap még azt mondta, hogy július 26-tól feloldják). Ennek érdekében magas készültségi fokon fogják tartani a Sentinelle (Őrszem) hadművelet keretében létrehozott tízezer fős különleges katonai erőt.

Gyászol Európa

„Felfoghatatlan és borzasztó, ha az emberek felszabadultan ünneplik nemzeti ünnepüket és hirtelen a halál árnyéka vetül erre” - írta a Németországi Protestáns Egyház vezetője, Heinrich Bedford-Strohm püspök Facebook-oldalán. „Imádkozom az áldozatokért és családjaikért, hozzátartozóikért.”

Ralf Meister, az Alsószász Portestáns Egyházak Konföderációjának tanácselnöke szintén mély együttérzéssel nyilatkozott: „Gondolataim és imádságaim az elhunytakkal, hozzátartozóikkal, a sérültekkel és azok családjaival és barátaival vannak. A csendes részvétet parancsolja most ez az óra.” Az imádság és a magunkba fordulás az, ami megvédhet a bosszúvágytól és a gondosz, rossz gondolatoktól - mondta a püspök.

A Berlin-Brandenburg- és Sziléziai Oberlausitz Protestáns Egyházának lelkigondozói folyamatos bevetésben vannak a berlini reptéren: „A támadás brutalitása mindenkit letaglózott. Ismét Franciaországot támadták meg és ismét olyan helyszínt választottak, ahol több országból származó emberek voltak, így Berlinből is. Ez tehát mindannyiunk megtámadását jelenti. Gondolataink és imádságaink francia barátainkkal vannak és azokkal az emberekkel, akik itt Berlinben elvesztett hozzátartozójukat gyászolják” - mondta Christian Stäblein. Több berlini gyüelekeztben is áhítatokat szerveztek és gyászistentiszteleteket tartanak.

A Rajnavidéki Protestáns Egyház alelnöke, Christoph Pistorius elmondta: „A keresztény hit központi üzenete az, hogy Isten ott van, ahol emberek szenvednek és halnak meg, ahol a hozzátartozók kétségbe vannak esve és a szeretett személyt gyászolják, ahol terrortámadások káoszt és pusztítást okoznak. Isten az emberekkel együtt szenved, a csendben és a kétségbeesésben, de az ájultságban is ott van.” A Laurent Schlumbergernek, a Franciaországi Egyesült Protestáns Egyházak vezetőjének írt levélben a rajnai egyház osztozik a francia testvérek gyászában.

Pápai gyász

Ferenc pápa is együttérzését fejezte ki az Instagramon július 15-én közzétett üzenetében: „Lelki közelségemet fejezem ki a terrorcselekmény minden áldozatának és sérültjének hozzátartozói számára. Imádkozzunk együtt az elhunytakért, és kérjük az Urat, hogy térítse meg a gyűlölettől elvakult erőszakos emberek szívét” –  írta.

A Szentatya nevében Pietro Parolin bíboros államtitkár táviratban fejezte ki részvétét André Marceau nizzai püspöknek a július 14-én történt rettenetes tragédia miatt – írta a Magyar Kurír és a Vatikáni Rádió.

Ferenc pápa elítélve az ilyen tetteket, mély szomorúságát és lelki közelségét fejezi ki a francia népnek. Isten irgalmasságára bízza azokat, akik elveszítették életüket, és osztozik a gyászoló családok fájdalmában. Kifejezi rokonszenvét a sebesülteknek és mindazoknak, akik rész vettek a segélynyújtásban: kéri az Urat, hogy segítse őket e megpróbáltatásban. Könyörögve kéri Istentől a béke és az egyetértés ajándékát, apostoli áldását adja a megpróbált családokra és a francia népre.

A Szentatya nevében Federico Lombardi szentszéki sajtószóvivő már közzétett egy nyilatkozatot, amelyet teljes terjedelmében közlünk: „Mélységes aggodalommal kísértük figyelemmel ma éjszaka a Nizzából érkező híreket. Ferenc pápa és mindannyiunk nevében mély együttérzésünket és szolidaritásunkat fejezzük ki az áldozatoknak és az egész francia népnek. Egy olyan napon történt ez a szenvedés, amelynek egy igazi ünnepnapnak kellett volna lennie. A legerőteljesebben elítéljük a gyilkos őrület, a gyűlölet, a terrorizmus, a béke elleni támadás minden megnyilvánulását.”

„A francia forradalom értékei a mi értékeink is!”

Zsidó és muszlim közösségek is elítélték a történteket. A Németországi Zsidóság Központi Tanácsa is mélyen megrendült a történtek miatt. Elnökük, Josef Schuster szerint a nemzeti ünnepen történt támadásban a szabadság, egyenlőség és testvériség értékei is mélyen sérültek. „Nem szabad hagynunk, hogy a terrortól való félelem meghatározza mindennapjainkat” – erősítette meg Schuster.

A németországi iszlám közösségek is részvétüket fejezték ki. A Muszlimok Központi Tanácsának vezetője, Aiman Mazyek elmondta, hogy a francia forradalom értékei ma már mindenkinek értékek. A terror az egész emberiséget sújtja – mondta az Iszlám Tanács elöljárója, Burhan Kesici.

Címkék: Nizza - merénylet - gyász -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!