NMHH: új tagokat vár a Közszolgálati Testület

NMHH: új tagokat vár a Közszolgálati Testület

Share this content.

Forrás: MTI
Budapest – Azok a szervezetek, amelyek a Közszolgálati Testületbe tagot kívánnak delegálni, 2020. január 24-éig jelentkezhetnek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH) – közölte az intézmény kommunikációs osztálya 2019. november 27-én az MTI-vel.

A közlemény szerint a jelentkezők hat csoportba kérhetik nyilvántartásba vételüket, az azonos tematikus kategóriába tartozó szervezetek közül csak egy szervezet küldhet képviselőt a testületbe. Az új tagok megbízatása három évre szól majd.

Emlékeztettek, a Közszolgálati Testület jelenlegi, 2017. március 31-én delegált tagjainak megbízatási ideje 2020. március 31-én jár le.

Tagot delegálhatnak a települési önkormányzatok szervezetei, a nemzetiségi országos önkormányzatok, a határon túli, száz főnél nagyobb taglétszámú magyar kulturális szervezetek, országos családvédelmi szervezetek, a fogyatékkal élők országos érdekképviseletei, valamint országos kulturális szervezetek az irodalom, a színház, a film-, az előadó-, a zene-, a tánc-, a képző- és az iparművészet területén.

Az érdeklődőknek jelentkezési lapot kell kitölteniük a nyilvántartásba vételhez, amely az NMHH honlapjáról letölthető. Az NMHH a nyilvántartásba vett szervezetek listáját 2020. február 7-én közzéteszi a honlapján. Az egy csoportba tartozó szervezetek közül csak egy szervezet küldhet képviselőt a testületbe.

A regisztrált szervezetek megállapodhatnak egymással a delegálásról, ennek hiányában az NMHH sorsolással dönt 2020. február 27-én a delegálható szervezetekről.

Mint írták, a Közszolgálati Testület látja el a közszolgálati médiaszolgáltatók feletti társadalmi felügyeletet és ellenőrzi a közszolgálatiság érvényesülését. A testület tizenöt tagból áll, megbízásuk három évre szól.

A médiatörvény értelmében külön eljárás nélkül delegálhat képviselőt a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Művészeti Akadémia.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!