Az elvakult vallásos nevelés árnyoldala

Az elvakult vallásos nevelés árnyoldala

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, The Independent, szöveg: Földessy Árpád
Nagy-Britanniában egészen a közelmúltból tártak fel olyan eseteket, amikor a vallásos nevelés égisze alatt rendszeresen megaláztak, megtörtek és kihasználtak gyermekeket.

Egy hete közölt a brit The Independent egy cikket, melyben volt diákok beszámolói alapján tárnak fel visszás eseteket az úgynevezett Accelerated Christian Education rendszerében működő magániskolákban. Ezek a tipikusan fundamentalista keresztény gyülekezetekhez köthető iskolák elsősorban az alapítványi státuszukból eredő lazább állami ellenőrzés mellett, egészen 1998-ig, rendszeresen alkalmaztak testi fenyítést, végeztek ördögűzéseket, és sok esetben lelki nyomásgyakorlással házasítottak fiatalkorú lányokat középkorú, megbecsült gyülekezeti tagokhoz, illetve tanárokhoz.

A volt diákok által elmondott történetek visszatérő eleme a vétkes diákokon gyakorolt ördögűzés, illetve más alkalmak keretében - a Lélek ajándékainak rendszeres, látszólagos kikényszerítése.

Több diák számolt be arról, hogy a jellemzően több órás alkalmak alatt, illetve után izomrángásaik voltak, összeestek, illetve, hogy sokakból kontrollálhatatlan sikolyok törtek elő. Utólag ezeket egyikük sem a Szentlélek kiáradásának, hanem a tanárok részéről megélt fenyegetésekkel kísért elvárásoknak és megfélemlítésnek tulajdonítják.

Sokan beszéltek még nádpálcával, illetve más eszközökkel végzett testi fenyítésről is. Ennek „helyes” alkalmazását 1998-ig az iskolákban használt tanári kézikönyvek is tartalmazták. Eszerint, ha egy diák vétkezett, az első lépés az volt, hogy a vétket a Biblia vonatkozó passzusai alapján meg kellett beszélni a gyermekkel, megértetve vele annak súlyát. Ezt követően a diáknak nadrágját letolva előre kellett hajolnia egy asztal fölé, mely után a tanár a nádpálcával a megfelelőnek ítélt számú ütést mérte a diák alsóneműs fenekére. Végül pedig imában együtt könyörögtek Isten bocsánatáért.

A cikk a KötőSzó blogon folytatódik.

Címkék: nevelés - iskola - vallás -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!