Kilépni a megszokott keretek közül – egy éves a Kötőszó – Interjú a szerkesztőkkel

Kilépni a megszokott keretek közül – egy éves a Kötőszó – Interjú a szerkesztőkkel

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Fontos, hogy valódi kérdésekre tudjunk hiteles válaszokat találni, amelyek életközeli támpontot adhatnak a hívők és nem hívők számára a hit és a világ dolgairól. Pontosan egy éve, 2015 október elsején indult el a Kötőszó blog. Az első év tanulságairól, kihívásokról és célokról beszélgetett a két szerkesztő, Laborczi Dóra és Kézdi Beáta.

Mint alapító szerkesztő mire vagy a legbüszkébb ebből az egy évből?

Laborczi Dóra: Először is arra, hogy létrejött ez a felület, mert egy éve is úgy tűnt és most is úgy látom, hogy komoly hiányt sikerült betölteni a hazai egyházi médiapiacon, ráadásul mindezt a legkisebb történelmi egyház keretei között. Másrészt arra, hogy sikerült olyan témákat felszínre hozni és feldolgozni, melyeket eddig nem nagyon vettek elő. Például, ha beírod a keresőbe, hogy keresztény fogamzásgátlás vagy bármilyen ehhez kapcsolódó kifejezést, akkor a mi cikkünk jön föl elsőként. (Ezt Hoványi Márton katolikus teológus írta egyébként, majd  született egy evangélikus reakció is Reuss András jóvoltából.) Szerintem hiánypótló a különböző pártállásúkeresztény politikusokkal készített interjú-sorozatunk is vagy a vallássérültekkel foglalkozó cikksorozat, melyben a rosszul értelmezett és nem egyszer komoly károkat okozó vallási tekintélyből adódó visszaéléseket igyekszünk feltárni a megújulás képességének reményében.

Hogy alakult az olvasottság? 

L. D.: Büszke vagyok arra is, hogy üggyé kezd válni a Kötőszó, hogy olvasók, szerzők és szerkesztők közössége lett. Ez pedig a mai megosztott világban igen nagy érték, mert úgy gondolom, hogy csak közösségben, csapatban lehet hosszú távú célokat elérni. Persze, az is nagy dolog, hogy kezdetektől kikerülünk az Index címlapjára és tíz-húszezres, akár negyven ezres kattintás számú cikkek születnek a mai napig, de nem csak az Index-olvasókra építünk. Van egy saját, néhány ezres törzsolvasó táborunk is már, akik célirányosan a Kötőszóra érkeznek naponta és természetesen büszkeségünk a nemrég négyezresre duzzadt Facebook-oldalunk is. Nagyon sok olyan cikkünk született, amelyeknek a megjelenés óta folyamatosan növekszik az olvasottsága, mert olyan kérdéseket dolgoznak fel, amire keresik a választ az emberek, és kíváncsiak arra, hogy mit mond az egyház vagy egy lelkész, egy teológus például a szexuális életről. Fontos, hogy valódi kérdésekre tudjunk hiteles válaszokat találni, amelyek életközeli támpontot adhatnak a hívők és nem hívők számára egyaránt.

Tovább a KötőSzó blogra.

Címkék: Kötőszó blog -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!