Mintegy 400-an vágtak neki a beregszászi jótékonysági futóversenynek

Mintegy 400-an vágtak neki a beregszászi jótékonysági futóversenynek

Share this content.

Forrás: segelyszervezet, hu, fotó: Fekete Dániel / MÖS
Beregszász – A tavaly ősszel hagyományteremtő szándékkal elindított futóverseny után idén másodjára is megrendezték a Beregszászi Jótékonysági Félmaratont. A szervező Ökumenikus Segélyszervezet célja, hogy minél több ember figyelmét irányítsa rá a kárpátaljai tevékenységükre, és minél több embert buzdítson a nehéz körülmények között élő családokat segítő segélyprogram támogatására.
A szombati sportrendezvényt idén számos játékos programot kínáló családi nap foglalta magában. Az eseményt Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója és Babják Zoltán, Beregszász polgármestere nyitotta meg. A közös bemelegítést Kovács Koko István, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete tartotta, akinek idén ez a beregszászi volt az ötvenedik félmaratonja. A családi nap kiemelt programjaként Wolf Kati énekesnő, a segélyszervezet önkéntese, koncerttel ajándékozta meg a résztvevőket. A színes program része volt egy látványos kerékpárakrobatika bemutató, melyet a helyi teremkerékpárosok csapata adott elő. Az immár családi nappá kiteljesedő eseményen a legkisebbek sem unatkoztak, őket körhinta, arcfestés, lufihajtogatás és ugrálóvár várta, hogy felhőtlen vidám órákat tölthessenek el.
A kitűnő hangulatban zajlott rendezvénynek az időjárás is kedvezett. A gyönyörű, nyárias melegben tartott futóverseny távjai a Barátság Stadiontól indultak, ahol a félmaratonra, a 10, illetve 5 kilométeres távra vállalkozók mellett, sok gyermek is rajthoz állt a 3 kilométeres és a 800 méteres távokon. Összesen több mint 300-an teljesítették a különböző futamokat. A félmaraton első női helyezettje Sara Ramadan lett, aki az amerikai békehadtest önkénteseként segít Beregszászon. A férfiaknál pedig a Szerencsejáték Zrt. színeiben induló Várkonyi Csaba teljesítette leggyorsabban a 21 km-es távot.
A sporteseményen azonban nem a versengésen volt a hangsúly, hiszen a cél közös volt: felhívni a figyelmet az Ökumenikus Segélyszervezet kárpátaljai tevékenységére, és minél több adományozót toborozni Magyarországról a 1353-as adományvonal segítségével. Hogy minél több embert buzdítsanak a háború nyomán kialakult gazdasági helyzetben nehézségekkel küzdő, családokat segítő segélyprogram támogatására, ezért minden induló a 1353-as számot viselte a pólóján a rajtszáma mellett.
Bár a verseny véget ért, a 1353-as adományvonalat most, a hír hallatán vagy olvasása közben is fel lehet hívni, így vállalva közösséget a jó cél érdekében a futókkal, egyúttal hívásonként 250 forinttal segítséget is nyújtva a mindennapokban különös nehézséggel küzdő kárpátaljai embertársainknak.

Az Ökumenikus Segélyszervezet 18 éve Kárpátalján/Ukrajnában

Az Ökumenikus Segélyszervezet 1998 óta rendelkezik állandó képviselettel Ukrajnában/Kárpátalján. Eddigi szerepvállalásának értéke meghaladja az 1 milliárd forintot. Jelenleg Beregszászon, Kijevben és Zaporizzsjában működtet irodát.

Két évtizede a kárpátaljai rászorulókért

Az 1998. évi „nagy kárpátaljai árvíz” utáni újjáépítési munka hatékonyságának érdekében az Ökumenikus  Segélyszervezet önálló irodát nyitott Beregszászon. Az időközben ADVANCE Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központ nevet felvevő beregszászi intézmény közel két évtizede folyamatosan támogatja a rászoruló kárpátaljai lakosságot olyan programok végrehajtásával, amelyek a régió fejlődését is elősegítik. Ez elsősorban munkaerő-piaci fejlesztést, gyermekeknek biztosított fejlesztési programokat, jogi és szociális tanácsadást, akkreditált szakképző programokat és humanitárius segélyezést foglal magában. A kárpátaljai magyarság szülőföldön való boldogulásának elősegítése érdekében a Segélyszervezet létrehozta a Perspektíva Oktatóközpontot azzal a céllal, hogy a városban és a beregszászi járásban élő munkanélküliek, halmozottan hátrányos helyzetűek számára a mai kor követelményeinek megfelelő felnőtt szakképzést biztosítson: számítógépes adatrögzítő, szociális munkás és számviteli adatrögzítő. Az elmúlt húsz évben több mint 1000 gyermek vett részt a gyermekprogramokon, jelenleg 110 gyerekkel foglalkoznak a munkatársak Beregszászon és Jánosiban. Karácsonyi és iskolakezdési támogatásban 70-120 gyermek részesül rendszeresen. Évente 660 egyedülálló nyugdíjasnak segít élelmiszerrel és tűzifával a segélyszervezet. Az oktatóközpont emellett munkanélküliek anyanyelven történő szakoktatását is végzi. Létrehozása óta közel 800 munkanélküli személy végzett eredményesen a különböző tanfolyamokon. 

Kibővült és aktív szerepvállalás a Kelet-ukrajnai humanitárius krízis károsultjainak támogatásában

Az Ökumenikus Segélyszervezet több helyszínen is bekapcsolódott a mára 1,7 millió főt számláló ukrajnai belső menekültek ellátásába, eddig több mint 50 000 belső menekültnek nyújtva kézzelfogható támogatást Ukrajna 10 régiójában. A nemzetközi összefogásban végrehajtott humanitárius akció értéke meghaladja az 500 millió forintot.
2014-től az elhúzódó háborús helyzet nyomán kialakult gazdasági válság miatt rendkívüli segélyprogramot indított kifejezetten Kárpátalján az Ökumenikus Segélyszervezet, amely keretében elsősorban többgyermekes családokat és egyedülálló időseket támogat élelmiszerrel, segélycsomagokkal és télen tüzelővel. 

Finanszírozás

A Segélyszervezet közel két évtizedes, több mintegy 1 milliárd forint összköltségvetésű szerepvállalását a magánadományozók mellett pályázati források és nemzetközi támogatások tették lehetővé. A Magyarországon indított adománygyűjtések számos alkalommal járultak hozzá egyedi humanitárius és szociális segélyakciók megvalósításához.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!