Dr. Ravasz Magdának állítottak emléket a Székács evangélikus iskolában

Dr. Ravasz Magdának állítottak emléket a Székács evangélikus iskolában

Share this content.

Forrás: oroscafe.hu, szöveg: Mártha Tímea
Orosháza – Dr. Ravasz Magda nevét őrzi az az emléktábla, melyet szeptember 29-én avattak a Székács József evangélikus iskolában. Az evangélikus oktatást támogató egykori diák emléktáblájának avatóján a családja is részt vett. Az emléktáblát az iskola névadója, Székács József neve mellett helyezték el. Megilleti őt ez a nívós hely, hiszen az orosházi kötődésű tudós egész életében az orosházi evangélikus oktatást segítette.

Az ünnepélyes avatón Fehér Borbála, a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, örömmel tett eleget dr. Fehér Dezső kérésének, hogy felesége nevét ily módon őrizze az iskola.

„Néhány hónappal ezelőtt amikor dr. Fehér Dezső felkeresett engem azzal a kívánsággal, hogy szeretne feleségének ilyen módon emléket állítani, örömmel álltunk a kívánság teljesítése mellé. Dr. Ravasz Magda a mostani iskola helyén álló evangélikus gimnáziumnak a diákja volt, és zászlóvivője annak a gondolatnak, hogy amikor újra indult az evangélikus oktatás, a volt diákok támogatóként jelentek meg az új iskola indításánál. A mai napig nagy lelkű adományokkal segítik az iskola tanulóit – mondta az iskola igazgatója.

Az emléktábla avatón Koszorús Oszkár is köszöntötte a megjelent családtagokat, kiemelve dr. Fehér Dezsőt, Ravasz Magda férjét, aki meghatódva hallgatta végig a beszédeket.

Dr. Fehér Dezsőné dr. Ravasz Magda biokémikust, tanárt, egyetemi adjunktust erős szálak fűzik Orosházához. Családjának legrégebbi, ismert felmenője 1744-ben, az Orosházát alapító ősökkel érkezett településünkre. Az egykori evangélikus gimnáziumban töltötte diákéveit és gyökereit sohasem felejtette el.

A Ravasz Antal Alapítványt 1994-ben alapította öccsével, és az őt mindenben támogató dr. Fehér Dezső állatorvos, címzetes egyetemi tanárral. Ravasz Antal Alapítvány a kezdetektől fogva szegény sorsú, evangélikus tanulóknak biztosított ösztöndíjat, valamint hozzájárult a gimnázium felszerelésének bővítéséhez, korszerűsítéséhez. 2004 óta ebből a pénzből az evangélikus gimnázium 46 tanulója kapott eddig ösztöndíjat, összesen 2.150.000 forintot.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!