Bayer véleménye a pápáról nem illik az evangélikus egyházhoz

Bayer véleménye a pápáról nem illik az evangélikus egyházhoz

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Balicza Iván
Folytatódik az indexes Balog-interjú evangélikusokra vonatkozó mondata miatt kialakult vita a Kötőszón: Balicza Iván nyugalmazott evangélikus lelkész olvasói levelét közöljük.

Az Indexen megjelent Balog Zoltánnal készített interjúban szerepel a miniszter és egyben református lelkész alábbi mondata:

„Bayer Zsolt evangélikus. Olvassák el, miket mondott Luther Márton a pápáról. Azokhoz képest ezek nagyon szelíd megfogalmazások.”

Sajnálatos módon kommentelni nem lehet a cikket, de kommentnél egyébként is komolyabb reakciót igényel ez a mondat. Igaz, Luther Márton műveiben olvashatók hogy  kemény és mai fogalmaink szerint sértő vélemények a pápáról. Mindez azonban 500 évvel ezelőtt, a reformáció harcában, a lutheri - ma már részben a katolikus egyház által is elismert - igazságokra való durva és erőszakos támadásra (Luthert párbeszéd helyett kiátkozták és követőivel együtt kiközösítették) válaszul történt.

Másrészt a Luther által használt stílus az 500 évvel ezelőtti "vitakultúrában" nem volt szokatlan, hasonló hangnemű vitairatok szép számmal ismertek nem egyházi környezetből is. A kor elfogadott vitastílus kontextusából kiemelni és ma igazoló példaként felhozni nem csak történelmietlen, hanem sértő is. Ma a két egyház közötti párbeszéd vitás kérdésekben is az egymás kölcsönös tiszteletben tartásával, teológiai érvelésekkel történik, amelybe semmilyen szélsőséges és a másik felet megbántó hang  nem fér bele.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!