Kiút a rengeteg e-mail és a megfáradás zsákutcáiból

Kiút a rengeteg e-mail és a megfáradás zsákutcáiból

Share this content.

Szöveg: Deák László, fotó: Kiss Tamás
Budapest – Hetedik alkalommal hívta össze Gáncs Péter püspök és Deák László kerületi missziói lelkész a déli egyházkerület lelkészeit egy missziói konzultációra. Minden évben változni szokott a meghívottak köre. Idén ősszel a megyei missziói lelkészek, a nagyvárosi környezetben szolgáló és a lelkészi pályájukat nemrég elkezdő pásztorok voltak együtt.

Gáncs Péter kezdő áhítata után egy személyes hangú előadás hangzott el Sóskúti Zoltán rákoskeresztúri református lelkipásztortól. 

Az őszinte bevezető után, ugyanezzel a nyitottsággal folyt a beszélgetés, többek között a lelkészek életét elöntő e-mailekről, adminisztratív feladatokról, ​a sokszor még a gyülekezetben is átélt lelkészi magányról és a gyakran háttérbe szoruló lelkészcsaládokról. 

A délelőtt egyik legizgalmasabb kérdése az volt, hogy „van-e a lelkésznek Istennel töltött ideje?” Olyan bibliaolvasást értettek ez alatt a résztvevők, amely nem a készülés miatt van, hanem saját épülésre. Mit veszít enélkül a lelkész, s vele együtt a gyülekezet?

A személyes gondok átbeszélés túl sok esetben közösen keresték a lelkészek a megoldásokat is. 

A délutáni programban folytatódott a beszélgetés, elsősorban a gyülekezetről való pásztori gondolkozás került előtérbe. Többen megfogalmazták, hogy milyen képük van a gyülekezetükről, s ez miként alakult az évek során.

Deák László záró áhítata előtt a lelkészek közösen gondolkoztak a 2017. április 1-jén Bonyhádon megrendezendő déli kerületi missziói napról. 

Az alkalom után egyetlen vélemény fogalmazódott meg a résztvevőkben: sokkal több ilyen őszinte hangulatú beszélgetésre lenne szükség evangélikus egyházunkban. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!