Hogyan közeledhet egymáshoz az evangélikus és a katolikus álláspont?

Hogyan közeledhet egymáshoz az evangélikus és a katolikus álláspont?

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Római katolikus, evangélikus, református, pünkösdista egyházvezetők, teológusok és teológus hallgatók gyűltek össze 2016. október 12-én az Evangélikus Hittudományi Egyetemen, hogy jelenlétükkel és szavaikkal is kifejezzék: a terhes örökség ellenére is hisznek az ökumenikus párbeszédben és a közösség erejében.

Idén január 17-én, az ökumenikus imahéten mutatták be A szembenállástól a közösségig. Evangélikus–római katolikus megemlékezés a reformációról 2017-ben c. kötetet. Október 12-én pedig konferenciát szerveztek a témában. Fabiny Tamás püspök elsőként a dokumentumig vezető utat vázolta fel, majd levetítette a megigazulás-nyilatkozat aláírásáról készített filmjét, melyben katolikus és evangélikus vezetők beszéltek az első közeledő lépésekről. Bábel Balázs érsek katolicitás, katolicizmus és reformáció viszonyáról szólt, segítve a fogalmi tisztázást, Kránitz Mihály és Reuss András professzorok pedig az egység akadályairól is. A kötet azonban messze túlmutat a két felekezet határain, ezért kapott felkérést Steinbach József dunántúli református püspök, az Ökumenikus Tanács elnöke, valamint Pataky Albert pünkösdi egyházelnök és Réthelyi Miklós professzor, volt miniszter is.

Reuss András megjegyzését a differenciált konszenzusról (milyen csúnyán hangzik, a differenzierter Konsenst magyarul talán árnyalt egyetértésnek lehetne mondani) mindenki elfogadta, miszerint: egyetértünk abban, hogy nem mindenben értünk egyet. De tegyük hozzá: arra kell törekednünk, hogy a problémás területeken ne csak a szívélyes egyet nem értés legyen egyre szívélyesebb. A professzor kifejtette, hogy a reformáció 500 éves jubileumára készülve, nem sebeket akarnak feltépni, inkább közösen emlékezni. Kránitz Mihály is erre utalt, mondván, hogy a közös út során felemelő és gyötrelmes szakaszok vannak. Hadd jegyezzük meg: a leginkább felemelő, amit Bábel Balázstól hallhattuk, nevezetesen, hogy a reformáció valójában mindig Krisztushoz való visszatérés.

A cikk teljes terjedelmében a kotoszo.blog oldalon olvasható el.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!