Hangolódó #13 | Smidéliusz Gábor

Hangolódó #13 | Smidéliusz Gábor

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, összeállítás: Smidéliusz Gábor
Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat Smidéliusz Gábor evangélikus lelkész készítette.

Ahhoz a generációhoz tartozom, amelynek a tagjai egykor hétről-hétre, ujjukat feszülten a magnódeck pause gombján tartva várták Göczey Zsuzsa Lemezbörze helyett című műsorát vagy éppen Nemes Nagy Péter blues-sorozatát. Mindkét rádióadás olyan előadók felvételeit sugározta, amelyekhez Magyarországon még a 80-as években is bajos volt hozzájutni, különösen vidéken. Emlékszem, hogyan izgultuk végig a műsoridőt, nehogy vételi hiba miatt sercenés, pattanás maradjon a felvételen. Igazi vadászat folyt a jó zenékre, amelyeket aztán a normál és krómos szalagok őriztek meg, egészen addig, amíg meg nem nyúltak, vagy a készülék be nem gyűrte őket. Hiszen oda-vissza tekergettünk egy jó gitárszóló vagy riff kedvéért, ahogyan igyekeztünk le is szedniezeket.

Nem sokkal később egyre inkább olyan előadók legendás felvételeit hallgattam, amelyek koncept-albumok voltak. Az egész lemez, a számok sorrendje, még a borító is hozzá tartozott a mondanivaló kifejezéséhez. Úgyhogy válogatás kazim nem is nagyon volt. Igyekeztem minél közelebb jutni a számok eredeti elrendezéséhez, hangzásához. Így lettem aztán inkább bakelit párti. Van olyan lemez, ami természetesen több példányban is megvan, mert nem lehet elégszer megvenni. 

Most mégis egy olyan válogatást osztok meg, melyben azokat a dalokat gyűjtöttem össze, amelyek viszonylag frissnek mondhatók, az utóbbi időben valamilyen módon inspiráltak, segítettek, elgondolkoztattak, megérintettek, vagy csak egyszerűen megragadtak a hangulatukkal. Talán nem csak számomra lesznek ennek az időszaknak a meghatározó érzéseket, élményeket, találkozásokat tükröző vagy a küzdelmeink, a hitünk, a reménységünk kísérő zenéi, dallamai.

Az összeállítást a KötőSzó blogon hallgathatják meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!