„Ötszáz éve vártunk erre” – Interjú Fabiny Tamás evangélikus püspökkel a lundi megemlékezésekről

„Ötszáz éve vártunk erre” – Interjú Fabiny Tamás evangélikus püspökkel a lundi megemlékezésekről

Share this content.

Forrás: Vatikáni Rádió
Budapest – Lund – Fabiny Tamás Magyarországon 2006-tól az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke és 2010 júliusától pedig a Lutheránus Világszövetség Közép- és Kelet-Európáért felelős alelnöke is. A hét elején részt vett az ötszáz éves Reformációra emlékező, Lundban tartott ünnepi megemlékezésen, melynek során találkozott Ferenc pápával.

A telefoninterjúban Fabiny Tamás evangélikus püspök beszámol a lundi lelki tapasztalatairól. Elmeséli, hogy a lundi székesegyházban tartott közös imádság során legmélyebben a kiengesztelődés gesztusa érintette meg, amikor Ferenc pápa nem a szokásos kéznyújtással, hanem testvéri öleléssel köszöntötte a Lutheránus Világszövetség elnökét és titkárát. „Ötszáz éve vártunk erre a gesztusra”.

Beszámol arról is, hogy az ökumenikus kapcsolatokban a vitatott kérdések teológia tisztázásának fontos korszaka mellett most a hangsúly inkább a lelkipásztori szempontra helyeződik. Reméli, hogy sok keresztény testvére óhajának megfelelően még az ő életében (Fabiny Tamás 57 éves) eljön az az idő, amikor lutheránus és katolikus keresztények az Úr közös asztalához járulhatnak szentáldozáshoz, vagyis úrvacsora vételéhez.

Az interjú itt hallgatható meg.

Címkék: Lund - dr. Fabiny Tamás -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!