Luther öröksége – Új állandó kiállítással nyitja kapuit a megújult Evangélikus Országos Múzeum

Luther öröksége – Új állandó kiállítással nyitja kapuit a megújult Evangélikus Országos Múzeum

Share this content.

Forrás: Magyar Múzeumok Online
Az Evangélikus Országos Múzeum Luther öröksége címen nyit új állandó kiállítást 2016. november 11-én a most átadott Insula Lutheranán, a Belváros szívében.

1815-ben ajándékként kapták meg a magyarországi evangélikusok Luther Márton végrendeletét – ez a dokumentum jelképe annak, hogy Luther hivatalos örökösei vagyunk Európának ebben a szegletében. Erről a majd’ öt évszázados és sokszínű örökségről ad képet a kiállítás, egy anyagiakban mindig is szűkölködő, ám szellemi és lelki javaira annál büszkébb közösség történetéből. A pesti belváros lutheránus (evangélikus) szigetén különféle lelkiségi és kulturális tartalmak találkoznak, és olyan egységet képeznek, amely az örökségét ápoló, a világra nyitott, új kommunikációs lehetőségek után kutató és kortárs kihívásokkal is törődő, toleráns egyház üzenetét befogadhatóvá tudja tenni.

Insula Lutherana – a hely

Az Insula Lutherana – a lutheránus sziget – Budapest szívében, a metróvonalak találkozásánál helyezkedik el a Deák téren. Mintegy kétszáz éve a magyarországi evangélikusság egyik legjelentősebb kulturális és lelki központjának számít. A múzeumnak is otthont adó épület egyik oldalán a híres, az „ország templomának” is nevezett, turisztikai látványosságnak számító, klasszicista stílusban épült templom (Pollack Mihály első középülete), amely a déli evangélikus egyházkerület székhelye is egyben. Híressé vált lelkészek szolgáltak falai között: az „ország papja”, Székács József, Cervantes első magyar fordítója, Győry Vilmos és a 20. század mártír sorsú püspöke, Ordass Lajos. A másik oldalon helyezkedik el az evangélikus gimnázium, amely időrendben Pest második gimnáziuma, és olyan országos, sőt világhírnévre szert tett személyiségek tanultak a falai között, mint Petőfi Sándor költő, Kálmán Imre zeneszerző, Pecz Samu építész, Kandó Kálmán a vasútvillamosítás megteremtője. Az Insula Lutheranán 19. században kialakult, majd megizmosodott modern, toleráns és evangélikus szellemiség elegendő példát ad a 21. századi utódoknak: aktualizálni, megközelíthetővé és befogadhatóvá tenni evangélikus örökségünket.

Insula Lutherana – a kulturális központ

A gyakran konkrét találkozási pontként használt térben a felújítással és bővítéssel, a különféle kulturális tevékenységek (múzeum, könyvesbolt, előadótér) összehangolt üzemeltetésével lehetőség nyílik arra, hogy eleven, az evangélikusság értékeit a széles közönségnek korszerű formában közvetíteni tudó kulturális hely jöjjön létre. Az Insula Lutherana megnyitásával a belváros új, a minőségi egyházi turizmust szolgáló létesítménnyel fog gyarapodni a Szent István tér–Deák tér–Dohány utca–Kálvin tér útvonalon.

Insula Lutherana – a múzeum

Az átalakított kiállítótérben épült fel az új állandó kiállítás, mely ötvözi a tárgyközpontú installációt a korszerű interaktivitással. Nagy hangsúlyt kap a magyarországi evangélikusság kulturális sokszínűségének megjelenítése. Az evangélikus egyház ugyanis történelmileg három nyelvű – német, szlovák, magyar – volt. Ez a multietnicitás segítette elő a Kárpát-medencén túlról betelepülő evangélikusok integrálódását. Az új szellemű, a modern narratívát és technikákat alkalmazó, új állandó kiállítás a magyarországi evangélikusság európai kultúra közvetítő szerepét is bemutatja. Ugyanakkor újszerűen mutatja be a kiállítás nagyközönség számára Luther Márton saját kezűleg írt végrendeletét, amely 1815-ben, Jankovich Miklós műgyűjtő és mecénás ajándékaként került az evangélikus egyház tulajdonába. Több új digitális alkalmazás is része a kiállításnak, amelyek nemcsak díszként szolgálnak majd, hanem az élményszerű információszerzés valódi eszközeivé válhatnak.

A kiállítótér bővítése (a pince felé) dinamizálja a múzeum működését, új lendületet ad kulturális és missziós munkájának: az eddiginél nagyobb időszaki kiállításoknak, valamint konferenciáknak, kamarazenei koncerteknek, pódiumbeszélgetéseknek, diákprogramoknak biztosít különleges atmoszférájú helyet. A bővítéssel létrejött multifunkciós tér ad lehetőséget arra, hogy valóban élő múzeumként működhessen az intézmény.

A cikk teljes terjedelmében a Magyar Múzeumok Online oldalon olvasható.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!