Interaktív Luther-végrendelet – Különlegességek az Evangélikus Országos Múzeum új állandó kiállításán – FOTÓK! VIDEÓK!

Interaktív Luther-végrendelet – Különlegességek az Evangélikus Országos Múzeum új állandó kiállításán – FOTÓK! VIDEÓK!

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – Átadták Budapesten a felújított Deák téri evangélikus Insula Lutherana (lutheránus sziget) Kulturális és Lelkiségi Központot, melynek szerves része az átalakított Evangélikus Országos Múzeum, és a benne kialakított, Luther öröksége című új állandó kiállítás. A tárlat különlegességeit mutatjuk be olvasóinknak.

A sajtó képviselőinek már a megnyitó előtt alkalmuk volt egy tárlatvezetésen részt venni, amelyen részleteiben is megismerhették a Luther öröksége című állandó kiállítás részeit. A pesti belváros lutheránus szigetén különféle lelkiségi és kulturális tartalmak találkoznak és olyan egységet képeznek, amely az örökséget ápoló, a világra nyitott, új kommunikációs lehetőségek után kutató és kortárs kihívásokkal is törődő, toleráns egyház üzenetét befogadhatóvá tudják tenni.

A Deák téri épületegyüttes mindtegy kétszáz éve a magyarországi evangélikusság egyik legjelentősebb kulturális és lelki központjának számít. A múzeumnak is ottont adó épület egyik oldalán a híres, az „ország templomának” is nevezett turisztikai látványosságnak számító, klasszicista stílusban épült templom, Pollack Mihály első középülete található, amely a Déli Evangélikus Egyházkerület székhelye is egyben. Híressé vált lelkészek szolgáltak falai között: az „ország papja”, Székács József, Cervantes első magyar fordítója, Győry Vilmos és a 20. század mártír sorsú püspöke, Ordass Lajos.

A másik oldalon helyezkedik el a Deák Téri Evangélikus Gimnázium, amely időrendben Pest második gimnáziuma és olyan országos, sőt világhírnévre szert tett hírességek tanultak a falai között, mint Petőfi Sándor költő, Kálmán Imre zeneszerző, Pecz Samu építész és Kandó Kálmán, a vasútvillamosítás megteremtője. Az oktatási központ jelenleg a legjobb egyházi gimnáziumok rangsorát is vezeti.

A 300 millió forint kormányzati támogatással átalakított múzeum legfontosabb darabja Luther Márton saját kézzel írt végrendelete, és annak digitális bemutatása. A végrendeletet 1815-ben Jankovich Miklós műgyűjtőtől és mecénástól ajándékként kapta meg az evangélikus egyház a reformátor végakaratának dokumentumát. Az ónémet szöveget lefedő üveglapon különböző korongokat cserélgetve, nemcsak a szöveg magyar fordítása olvasható, de a végrendeletben szereplő emberekről, Luther családjáról és a dokumentum Magyarországra kerüléséről is informálódhat a látogató – számos idegen nyelven is.

A kiállítás három térből áll: főtér, templom, ház. Több új digitális alkalmazással léptek a nagyközönség elé, amelyek nem csak díszként szolgálnak, hanem az élményszerű információszerzés valódi eszközei lesznek.

A főtéren a végrendelet mellett szerepel egy preparált orgona, amelyhez odaülve bárki kipróbálhatja a hangszer regisztereit.

Az evangélikus egyház életét is bemutatja az egyik tárló a kommunista diktatúra idején, valamint építészettörténeti érdekességeket láthat az érdeklődő, mint például a '40-es években tervezett, de fel nem épített, egy forgószínpad segítségével evangélikus és református istentiszteletre egyaránt használható templom makettjével szembesül.

A tárlók alatti fiókokban interaktív élmények részesei lehetünk.

A templomokat bemutató térben 3D-s filmen láthatók Budapest és néhány vidéki település evangélikus templomai, térképen az evangélikus egyháztörténet, közel 1200 gyülekezet keletkezése és elmúlása.

Kirakós játék segítségével sajátíthatják el a látogatók, hogy milyen tárgyak kerülhetnek egy evangélikus templom oltárára, de aki a többnyelvű evangélikusságal is kapcsolatba szeretne kerülni, magyar, német, szlovák és latin szószedetben gyakorolhatja a legelemibb szavakat.

A kiállítás harmadik része az evangélikus családok hagyományos mindennapjait, fontosabb ünnepeit mutatja be, kézműves babák segítségével.

A háromosztatú kiállítótér alatt egy negyedik is helyet kapott: a vészkorszak idején több mint 2000 embert, köztük 1600 gyermeket megmentő Sztehlo Gábor és a Deák téri templom lelkészeként szintén sokakat megmentő, bújtató Keken András tiszteletére berendezett óvóhely. 

Fontos még megemlíteni a különleges tárgyakat is. Találkoztunk egy vasnyárssal, amelyre Caraffa törvényszéke tűzette fel a vértanú Radvánszky György fejét. Zsilinszky Mihály egyháztörténész, titkos tanácsos szabadkőműves jelvényeit is megtekinthetjük.

Kiállították az úgynevezett árvízi kelyhet is, amelyet a pesti nagy árvíz után a szidó hitközség rabbija ajándékozott az evangélikus lelkésznek 1838-ban. Igazi kuriózum Kossuth Lajos tengeri növénygyűjteménye, Petőfi első ismert verskézirata, valamint Peter Kast hartai férfi kelengyeládája és egy szarvasi koporsófedél.

VIDEÓK:

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!