ODA tették magukat – csapatban tanulják a demokráciát

ODA tették magukat – csapatban tanulják a demokráciát

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
A Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium PentaSkill csapata az Online Demokrácia Activity (ODA) élmezőnyében szerepel: tizenhét csapatból jelenleg a negyedikek. Az első öt csapat kerülhet az offline döntőbe, amit Budapesten rendeznek meg, az első három csapat pedig elutazhat Strasbourg-ba. A döntőbe kerülésért dolgozó és izguló csapatból. Boruzs Petrával, Győri Klaudiával, Tasnádi Tamarával és Varga Laurával beszélgettünk (a csapat ötödik tagja, Tremmel Nikolett éppen egy új feladathoz gyűjtött anyagokat).

A csapatotok neve PentaSkill, ami utal arra, hogy mindegyikőtökben van valami különleges képesség, ami hozzájárul a csapat sikeréhez.

Laura: Eleve azzal indult a játék, hogy különböző szerepekre különböző képességekkel rendelkező embereket kellett összegyűjtenünk. Szükség van egy csapatkapitányra, aki kifelé képvisel, jól tud beszélni, aki összetart.

Petra: Kellett valaki, aki a művészetekben és a vizualitásban van otthon. Valaki, aki ért a számítógéphez. Egy másik, aki jól tud érvelni, kiállni a csapat véleménye mellett, akár vitatkozik is, és végül olyan ember is, aki az esszék megfogalmazásában is jeleskedik.

Mi ez az O:DA? Hogyan szereztetek tudomást a versenyről?

Klaudia: Tanulásmódszertan órán vetődött fel, hogy ez a verseny kihívás lehetne számunkra. Többünket érdekelt, de mi öten voltunk a legkitartóbbak.

Petra: az Online Demokrácia Activity lehetőséget nyújt a fiataloknak arra, hogy csapatban dolgozva megvalósítsák kreatív ötleteiket, valamint a demokratikus társadalomban ránk váró feladatokra készít fel. Ebben a fordulóban például az idő a téma, ami jó alkalom arra, hogy mi is átgondoljuk, hogyan képzeljük el a jövőt, mit tehetünk a szebb jövőért. Az előző fordulóban a múltról volt szó, és mi is beleáshattuk magunkat a magyar történelem egy szeletébe.

Okozott már valamelyik feladat feszültséget a csapatban?

Laura: Szerintem nem lehet egy ilyen versenyt végigcsinálni konfliktus nélkül.  Számomra a legnagyobb tanulság, hogy hogyan tudunk együttműködni, amikor ilyen nagy a tét és a határidő nyomása. Nem sok összezörrenés van, és ezeket igyekszünk megoldani.

A beszélgetés a KötőSzó blogon folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!