Rendhagyó oktatási kutatás: melyik vallás hívei a legiskolázottabbak?

Rendhagyó oktatási kutatás: melyik vallás hívei a legiskolázottabbak?

Share this content.

forrás: The Guardian, eduline.hu, fotó: MTI
Washington – A Pew kutatói azt nézték meg, melyik vallás képviselői töltik a legtöbb időt az oktatásban. A kutatók arra jutottak, hogy a zsidó vallásúak átlagosan 13 évet töltenek el az oktatásban. Második helyen a keresztények állnak 9,3 évvel, majd a buddhisták 7,9 évvel, a muszlimok és a hinduk pedig 5,6 évet töltenek el oktatással.

A kutatók szerint az eredmény annak köszönhető, hogy zsidó vallásúak főleg Izraelben és az Egyesült Államokban élnek, ahol egyébként is jók ezek az arányok. Közben a hinduk főleg Indiában, Nepálban és Bangladesben élnek, ahol nehezebb az oktatáshoz való hozzáférés.

Megvizsgálták a muszlimokat is, náluk is attól függ az iskolázottság mértéke, hogy melyik országban élnek. Akik a világ fejlettebb részén laknak, átlagosan jobb iskolázottsági fokot érnek el, akik a fejlődő világban, azok általában kevésbé iskolázottak.

A magukat nem vallásosnak vallók átlagosan 8,8 évet töltenek el az oktatási rendszerben. A Föld lakosainak ötöde, azaz nagyjából 680 millió ember pedig egyáltalán nem jut hozzá szervezett oktatáshoz. Ennek ellenére a Földön összességében nőtt az iskolázottság mértéke az utóbbi években.

Címkék: vallás - oktatás -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!