Luther a címlapon: a marketingguru és a megelevenedett történelem – Korszerű megközelítések

Luther a címlapon: a marketingguru és a megelevenedett történelem – Korszerű megközelítések

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Az idei első Evangélikus Élet magazin és a HVG január 5.-i lapszámának címlapján is szerepelt Luther Márton. Előbbi Yadegar Asisi tavaly novemberben Wittenbergben átadott Luther körpanorámájának egyik részletét ábrázolja, utóbbi pedig azt fejtegeti, miért tekinthető Luther a világ első médiastratégájának.

„Nem csak a reformáció vezéralakja volt Luther Márton. Az emlékévben azt is érdemes felidézni, hogy mesterien alkalmazta korának új médiáját, a könyvnyomtatást” – olvasható Bedő Iván Szentírástudó című cikkének bevezetőjében (HVG). Ebben a szerző Andrew Pettegree skót történész Luther, a márka (Brand Luther) című könyvére hivatkozik. Pettegree ebben – a reformációi emlékévre megjelent – munkájában használja Lutherre a bevezetőben is említett médiastratéga jelzőt.

Aligha ünnepelnénk ma Luthert, ha nem használta volna mesterien az új médiát” – írja Bedő.

Majd Pettegree-re hivatkozva kifejti, hogy a reformátor „jó érzékkel ismerte föl, hogy a széles nyilvánosság végi meg a legjobban – márpedig szüksége volt a védelemre. (...) Miután kiderült, hogy a latin nyelvű 95 tézis váratlanul nagy visszhangot keltett a bennfentesek körében, Luther jó érzékkel ismerte fel, hogy érdemes a szélesebb közönséghez fordulnia. Húsz pontban, 1500 szóban (...), németül foglalta össze, miért bírálja az egyházat és a pápát. Ez már csak a terjedelem miatt is eltért a megszokottól: akkoriban a vitairatok elviselhetetlenül hosszúak voltak. Luther tudatosan választotta ezt a formát: nem akarta, hogy akár a terjedelem vagy akár az ár elriassza olvasóit. A művet hamarosan sok helyen utánnyomták. Másolását és terjedését Pettegree ezért is hasonlítja  napjaink internetes vírusmarketingjéhez.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!