Kirchentag 2013: Bölcskei Gusztáv: minél szélesebb párbeszédre van szükség

Kirchentag 2013: Bölcskei Gusztáv: minél szélesebb párbeszédre van szükség

Share this content.

Hamburg - Minél szélesebb és intenzívebb párbeszédre van szükség a magyar társadalomban, hogy az aktuális kérdéseket és a múltbeli sérelmeket megtárgyalhassák az emberek - mondta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke csütörtökön Hamburgban. A német protestáns egyházi találkozó pódiumbeszélgetésén a Magyarországról szóló külföldi közvéleményt alakító tényezőket arra bíztatta, első kézből ismerjék meg, "mi történik nálunk". Forrás: MTI, szöveg: Csatári Bence, fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Az idén 34. alkalommal megrendezett eseménysorozaton - amelyen mintegy százezer hívő, köztük ötezer külföldi vesz részt - a református püspök az MRE pavilonjánál tartott rendezvényen kiemelte: egyszerre büszke és sebzett nép a magyar, ezt az állapotot pedig történelmük ismeretében lehet megérteni. A történelem a magyar nép mostani közéletében is fontos szerepet játszik, ugyanakkor a múltbeli sérelmekről, egyebek mellett a trianoni békéről a pontos tények ismerete nélkül nehéz beszélni - jegyezte meg.
Bölcskei Gusztáv beszélt arról is, hogy a mostani magyar politikai vezetésnek nem célja, hogy megváltoztassa Magyarország határait, a Kárpát-medencei reformátusság néhány évvel ezelőtti, határokon átnyúló egységesülése pedig csak vallási szempontból értelmezhető, noha ezt korábban sokan félreértették. Utalt arra, hogy a magyar alaptörvény preambuluma is kifejezetten a magyarság lelki és szellemi összetartozását hangsúlyozza.
Az MRE zsinatának lelkészi elnöke megemlítette, hogy az Ukrajnában, Horvátországban, Szlovákiában vagy Szerbiában élő magyar reformátusság "nagyon különböző politikai helyzetekben" él. Ukrajnában például nem kapnak nyugdíjat a református lelkészek, ezért Magyarországról kapnak segítséget, ahogy az ottani diakóniai szolgáltatokat is támogatják - mutatott rá.
A református püspök nagyon komplex kérdésnek nevezte a szélsőjobboldali mozgalmak és az antiszemitizmus megítélését. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy egyházukon belül egyik lelkészük, akinek felesége a Jobbik parlamenti képviselője, szintén tesz ilyen kijelentéseket, sőt két-három hete anticionista tüntetést hirdetett meg a Zsidó Világkongresszus budapesti ülésének idejére. Az MRE azonban egyértelműen elítélte ezt a kezdeményezést, amely az egész társadalmat és az egyházat károsan érinti, és teljesen világosan kijelentette az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezésekről: "ez nem mehet tovább".
Kitért arra is, hogy amikor néhány hónapja Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit verbálisan inzultálták, Debrecenben spontán megmozdulást tartott a református egyház a főrabbi mellett. Felhívta a figyelmet arra is, hogy amikor a nemzeti érzelmű motorosok a holokausztra emlékező Élet menetét meg akarták zavarni, a magyar kormány egyértelműen intézkedett és megtiltotta a szélsőjobbos megmozdulást.
Mint mondta, válságos időkben nagyon gyors és egyszerű megoldást követelnek az emberek, ilyenkor a szélsőjobboldali hangok is erősebbekké válnak. A Magyarországról szóló külföldi közvéleményt alakító tényezőket ennek ismeretében arra bíztatta, hogy első kézből tapasztalják meg és járjanak utána, hogy "mi történik nálunk".
A találkozó idei vendéglátója az Észak-Németországi Evangélikus Egyház, amely három egyháztestből egyesült tavaly Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Elő-Pomeránia és Hamburg tartományi egyházaiból. A német protestáns egyházi gyűlést immár negyedszer tartják Hamburgban, 1953, 1981 és 1995 után.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!