Amikor egy menekült fejből mondja a Szózatot

Amikor egy menekült fejből mondja a Szózatot

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kézdi Beáta
Mi a magyar közlöny? Mik azok a corvinák? – hangoznak a magyar állampolgársági vizsgán a kérdések, melyekre Wilson, a fekete biztonsági őr nem tudja a választ, a Szózatból viszont fejből idéz. Abban a pillanatban, ahogy elkezdi szavalni Vörösmarty Mihály versét, megnyeri a nézőt, s közvetlenül azután is, mikor a vizsgabiztos kérdésére válaszol, ő hogyan is értelmezi Vörösmarty sorait. Wilson ekkor árulja el azt is, hogy ő nem tudott a saját hazájában élni s halni, mert ahol a katonák fogadást kötnek arra, hogy a várandós nőkből kivágott csecsemő fiú-e vagy lány, ott nem lehet.

Az állampolgár című játékfilm ilyen erős öt perccel indít, de Vranik Roland legújabb munkája nem csupán menekült-sztori, hanem egy megrázó szerelmi történet is egyben. A profi magyar színészek (Máhr Ági csupaszív tanára, Znamenák István szókimondó, de jólelkű hentese, Barbinek Péter féltékeny férje, Szalontay Tünde pedáns üzletvezetője – mind remek alakítások) mellett a menekülteket amatőrök alakítják, de ez pont erősíti a filmet.

Vranik karakterei izgalmasak. A tiszta szívű, szorgalmas fekete biztonsági őr már évek óta próbálkozik a magyar állampolgárság megszerzésével, mert szeret itt élni és dolgozni, és őt is szeretik, elfogadják; az iráni leányanya, aki szerelmi csalódása és várandóssága miatt hagyta el hazáját, mert biztos halál várna rá fiatal, egyedülálló anyaként. Kettejük élete fonódik egybe, de semmiképpen sem úgy, ahogy elsőre gondolnánk, egyfajta féltő, óvó apa-lánya viszony ez.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!