„Ne engedjétek, hogy a gyűlölet rákja megfertőzze a hiteteket” – Amerika egykori ismert neonácija szerint van kiút a gyűlölködésből

„Ne engedjétek, hogy a gyűlölet rákja megfertőzze a hiteteket” – Amerika egykori ismert neonácija szerint van kiút a gyűlölködésből

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Laborczi Dóra
„Legyenek igaz keresztények, fogadják el Isten minden teremtményét – vagyis minden embert a földön. Ne engedjétek, hogy a gyűlölet rákja beszivárogjon és megerősödjön a hívők közösségében és megfertőzze a hiteteket”– mondja Christian Picciolini, egykori ismert amerikai szkinhed, aki miután szakított a neonáci mozgalommal, megalapította a Life after hate nevű közösséget.

Christian Picciolini olasz bevándorló család sarja, ám ez nem volt akadálya annak, hogy elveszett kamaszként Amerika első számú neonáci mozgalmához csatlakozzon, aztán Chicagóban maga is szélsőséges csoportot alapítson és Amerika-szerte ismert és rettegett szkinhed legyen belőle. Mindez pedig azért történt, mert 14 éves korában találkozott egy neonáci vezérrel, akinek határozott személyisége azonnal magával ragadta. 19 éves korában szakította meg kapcsolatát a mozgalommal, de – mint mondja – az ideológiáról sokkal könnyebb volt lemondani, mint a közösségről, hiszen azon kívül mindenki utálta és félt tőle. Éveken át szenvedett a magány és a kirekesztettség miatt, míg végül talpra tudott állni. Könyveket ír és megalapította a Life after hate (Élet a gyűlölet után) nevű szervezetet, amely a szélsőséges csoportokból kiutat kereső fiataloknak segít új életet kezdeni – ebben szerinte a keresztény közösségek is tudnának segíteni.

„Tizennégy éves voltam és független akartam lenni, ez volt az egyetlen, amit biztosan tudtam – mondta Christian, nemrég Budapesten tartott egyik előadásán. – Csinálni akartam valamit, ami számít. Nem sokkal ezután találkoztam egy emberrel, aki Amerika egyik első neonáci szkinhedje volt, és amikor vele beszélgettem, úgy éreztem, hogy ereje van, hogy ez végre valami, ami nekem is erőt adhat. Láttam zsidókat a mainstream médiában, a híradásokból láttam latinokat, akik droggal kereskedtek, és úgy gondoltam, hogy a feketék elveszik a fehérek munkáját, de soha nem érintkeztem hétköznapi zsidókkal, latinokkal vagy feketékkel, így pedig nagyon könnyű volt őket utálni. Könnyű volt az összes problémámért és a világ összes problémájáért ezeket az embereket hibáztatnom, mert nem ismertem őket. Felléptünk azok ellen, akik szerintünk rombolták a kultúránkat, de valójában mi romboltuk a kultúránkat.”

 

A zene volt a propaganda

A mozgalom és a közösség életében a zenének nagyon fontos szerep jut, hiszen ez hoz össze fiatal embereket, ezen keresztül könnyű kifejezni a haragot. Christian és társai létrehozták a Final Solution (Végső Megoldás) nevű zenekart, amely az USA első neonáci bandája volt. „A zene propaganda volt” – mondja Christian.

Később mégis a zenének köszönhetően került ki Christian a mozgalomból. Lemezboltot nyitott, ahol elsősorban a radikális mozgalomnak és ideológiának megfelelő zenéket terjesztett, de üzleti szempontokból úgy döntött, hogy bővíti a kínálatot. Elkezdett hip-hop-ot, punk rockot és metált is forgalmazni, így találkozott fekete, zsidó és muszlim zenészekkel, zenekarokkal, vásárlókkal is.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!