„Fontosabb az, ami összeköt, mint ami elválaszt minket” – Enyedi Ildikó a KötőSzónak

„Fontosabb az, ami összeköt, mint ami elválaszt minket” – Enyedi Ildikó a KötőSzónak

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kézdi Beáta
„Édesanyám lutheránus, édesapám zsidó volt, a férjem katolikus. (...) A mi gyerekeink már a létükben ökumenikusak, és azt hiszem, tényleg jó lenne többet azzal foglalkozni, ami összeköt minket embereket.” – mondta Enyedi Ildikó. Az Arany Medve-díjas Testről és lélekről című film több elismerést is besöpört a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A rendezőt kedden, a díjátadó utáni első hivatalos budapesti sajtótájékoztatón arról kérdeztük, mit jelent számára az Ökumenikus Zsűri díja.

Az Ökumenikus Zsűri indoklásában a következőket írta a magyar filmről, melyet a berlini versenyprogram legjobbjának választott: „Sokan küzdünk valamiféle fogyatékossággal – akár mentális, akár fizikai értelemben. A Testről és lélekről egy megható és komplikált szerelmi történet, mely egy vágóhídon játszódik. A főszereplők lelki kapcsolatban vannak egymással, de szenvednek attól, hogy képtelenek fizikailag egymás felé közeledni. Enyedi Ildikó egy finom képi világú történetet alkotott, mely aktiválja az érzékeinket, miközben kérdéseket tesz fel az emberek egymás közötti kapcsolatairól. A film megmutatja, hogyan lehet felülkerekedni a tökéletlen természetünkön és kapcsolatot létesíteni más fizikai lényekkel.”

Enyedi Ildikót az első hivatalos sajtótájékoztatón tudta megkérdezni a KötőSzó blog:

Mit szól az ökumenikus zsűri díjához?

Először nem is tudtam, hogy az ökumenikus zsűri díját is megkaptuk, és azt hittem, hogy a filmkritikusok díjátadójára megyek. Nagy és igazán szép meglepetés volt, hogy megkaptuk az ökumenikus zsűri legjobb filmnek járó elismerését. Akkor ott, meglepetésemben csak az jutott eszembe, hogy felvázoltam a családunkat: édesanyám lutheránus, édesapám zsidó volt, a férjem katolikus. Berlinben pedig azt nem is mondtam, hogy a kamaszkori szobámban idoljaimként Brecht és Gandhi képe volt a falon. A mi gyerekeink már a létükben ökumenikusak, és azt hiszem, tényleg jó lenne többet azzal foglalkozni, ami összeköt minket embereket.

Fontos, hogy vallási/egyházi/teológiai szempontból értékesnek tartották, elismerték a filmjét?

Nagyon sokat számít. Nagyon jól esett, mert azt jelenti, hogy úgy dolgoztunk, ahogy szerettünk volna. Megértették a szándékunkat, hogy sokféle gondolkodású emberhez szeretnénk elérni, mert fontosabb az, ami összeköt, mint ami elválaszt minket, és erről manapság kevés szó esik. Ez a film arról szól egy egészen csendes magánéleti történet keretében, hogy minden, ami összeköt minket, embereket, a bolygónk összes lakóját, az fontosabb, mélyebb és elemibb jelentőségű az életünkben, mint ami szétválaszt minket.

Tovább a blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!