Dr. Denis Mukwege tartja az LVSZ-nagygyűlés főelőadását Namíbiában – Az emberjogi harcos a nemi alapú erőszakról, a gyógyulásról és a békéről beszél majd

Dr. Denis Mukwege tartja az LVSZ-nagygyűlés főelőadását Namíbiában – Az emberjogi harcos a nemi alapú erőszakról, a gyógyulásról és a békéről beszél majd

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Balicza Klára
Genf – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) 12. nagygyűlésének főelőadását az ismert kongói sebész, dr. Denis Mukwege tartja majd. A Namíbia fővárosában, Windhoekban május 10–16. között megrendezendő nagygyűlés programjában május 11-én kerül sor a nagygyűlés mottóját feldolgozó főelőadásra, melynek a címe: Isten kegyelméből szabadon.

Mukwege a Kongói Demokratikus Köztársaságban dolgozik orvosként, és mind Afrikában, mind világszerte vezető szerepet vállalt az emberi méltóságért és jogokért folytatott harcban; különösen is a fegyveres konfliktusokat kísérő nemi erőszak áldozataivá vált nők érdekeinek képviseletében. Dr. Mukwege gyakran szólal fel a béke és az emberi jogok védelmében és a nemi alapú erőszak ellen. Aktív laikus keresztény, akit számos nemzetközi díjjal is kitüntettek, többek között az ENSZ emberi jogi díjával 2008-ban és a Szaharov-díjjal 2014-ben. Nobel-békedíjra is jelölték.

„Nagyon örülünk annak, hogy egy közép-afrikai szakembert hallhatunk majd beszélni egy olyan problémáról, amely sajnos az egész világon ismert” – mondta dr. Martin Junge, az LVSZ főtitkára. „Az előadónk olyan vezéregyéniség, aki nem elégszik meg a probléma elemzésével, hanem aktívan dolgozik a megoldás érdekében.”

Az áldozatok megsegítése

Dr. Mukwege egyik érdeme, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságban létrehozta a bukavui Panzi Kórházat, ahol ő és a kórház személyzete 1999 óta több mint 50 ezer szexuális erőszakon átesett áldozatot látott el. Tapasztalatai alapján a világ vezető szakembere lett a szexuális erőszak okozta belső sérülések műtéti helyreállításában.

„A szexuális erőszak mindenekelőtt a megalázásnak, hatalomgyakorlásnak és az elnyomásnak az eszköze. Célja, hogy az élet forrását pusztítsa el, és ezért mindannyiunkat érint – mondja Mukwege. – Kongóban a szexuális erőszak még mindig óriási pusztítást okoz. Míg régebben főként a fegyveres csoportok vagy a hadsereg katonái követtek el ilyen gaztetteket, napjainkra az erőszak már teljesen elterjedt az egész társadalomban.”

A Panzi Kórház munkájának alapja az a felismerés, hogy „az erőszak áldozatainak nem pusztán csak testi gyógyulásra van szükségük, hanem pszichológiai kezelésre, az igazságért folytatott küzdelemhez jogi támogatásra, életük újjáépítéséhez pedig társadalmi-gazdasági segítségre is” – magyarázta Mukwege. A kórház eredetileg 120 férőhellyel épült, de mára 350 ággyal rendelkezik, amelyből 200-at a szexuális erőszak áldozatainak tartanak fenn. Átlagosan 410 beteget fogadnak havonta és jelenleg maximális kihasználtsággal működnek.

„A nemi erőszak tagadhatatlan része sokak mindennapos valóságának – mondta Martin Junge főtitkár. – A nemek közti igazságosság érdekében pedig mind férfiaknak, mind nőknek fel kell szólalniuk. Szembe kell szállnunk az erőszakkal. Én személyesen is nagyon várom, hogy hallhassam dr. Mukwegét a nagygyűlésen, mert meg vagyok győződve arról, hogy sokat tud mondani nekünk a nemi erőszak elleni harcról, valamint a gyógyulás és a béke érdekében végzett munkáról.”

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!