Megszakad a szív és összeszorul a gyomor

Megszakad a szív és összeszorul a gyomor

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kézdi Beáta, fotó: Horváth Judit
Pintér Béla legújabb Szkéné Színházban látható előadásában sok mindent sűrít a 2017-es mindennapokból. Egy átlagos magyar család életébe, majd szobakonyhájába csöppenünk, ahol a halálhoz való viszonyról, szerelem erejéről, áldozat vállalásról, vallásosságról, orvosi etikáról, korrupcióról, más etnikumúakkal való együttélésről, szegénységről is szó esik. Közben pedig jókat nevethetünk, vagy összeszorult gyomorral a levegő után kapkodunk.

A Szívszakadtig egy mai látlelet, – Pintértől megszokható módon – jó adag abszurd, mégis reális csavarral. Bár a történet egy szívátültetésre váró nőről és szeretteiről, az ő hétköznapjaikról szól, mégis úgy érezhetjük, mi magunkat látjuk viszont, vagy azt, amit sosem szeretnénk átélni.

Nem elárulva az egyes fordulatokat, mégis egy igen izgalmas jelenséggel foglalkozik Pintér ebben a darabjában, melyről a Fideliónak nyilatkozva úgy fogalmazott: „Vannak arra utaló jelek, hogy a szív és az agy kapcsolata folytán a szívben is lehet lenyomata az agyi tevékenységnek. Tehát tulajdonság, gondolat, érzés vagy információ is rögződhet a szívben. De ha esetleg nincs így, az sem baj, hiszen a színházban mindenféle megeshet. Bármit elhihetünk, ha jól van tálalva.”

És ez az, amihez Pintér társulata nagyon ért, a jól tálaláshoz. A teljesen irreális helyzeteket is magas színvonalon bemutatni, a képtelenségben megláttatni a megbúvó valóságot, az emberi esendőséget.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!