Hangolódó #39 | Hivatás

Hangolódó #39 | Hivatás

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat az Evangélikus Hittudományi Egyetem segítségével készítettük, hivatás vasárnapjára.

Megkérdeztük az Evangélikus Hittudományi Egyetem hallgatóit, milyen dalok jutnak eszükbe a hivatásról. Az ötlet annak kapcsán merült fel bennünk, mivel kezdeményezés indult arra vonatkozóan, hogy az evangélikus egyház gyülekezetei jó pásztor vasárnapján imádságban gondoljanak az egyházi szolgálatokra készülőkre. Erről bővebben az evangelikus.hu interjújában érdeklődhetnek, melyet az EHE rektorhelyettesével, Korányi Andrással és az egyetem lelkészével, Pángyánszky Ágnessel készült.

Kovács Barbara, lelkészjelölt // Coldplay - Lost!

Lost! kedvenc dalom és ars poeticám évek óta. Ahogy haladok előre hivatásomban egyre inkább úgy gondolom: attól még hogy néha elveszettnek érezzük magunkat, még nem jelenti hogy valóban elveszettek vagyunk. A lelkészi hivatás tele van mélypontokkal, és ezt már hatodévesként is érzem. Vannak folyók, amiken nem tudunk átkelni és van, hogy minden ajtót zárva találunk. Van, hogy kis egyházban nagy halnak érezzük magunkat, aztán kiderül, hogy van nálunk is nagyobb... De mindezek a tapasztalatok nem jelentik azt, hogy elveszettek lennénk, vagy hogy abba kéne hagynunk. Hanem megyünk tovább, és várunk, de nem arra, hogy minden fény elhalványuljon, hanem épp, hogy újra felragyogjon az életünkben a fény. Az a fény, amiért mindezt elkezdtük annak idején.

Varga Nárcisz, történelem-hittanár szakos hallgató // Szabó Balázs Bandája - Amiből születtél

Szabó Balázs Bandája már hosszú évek óta a kedvenc előadóim között szerepel, hiszen a népzenei motívumokat remekül ötvözik korunk modernebb zenéivel, magvas dalszövegekbe csomagolva mindezt. Valahogy a hivatásunkra is így, ilyen összetetten gondolok, legyen ez a lelkészi, vagy éppen az esetemben hittanári.

Az Amiből születtél számomra teljes egészében összefoglalja mindazt,ami a leendő hivatásom lesz. Az elhívást, a megszólítást, a tervezést, szervezést, készülődést, az álmokat, az elindulást, az utazást. Amiket megálmodunk, amiket megvalósítunk, még ha nem is úgy, és ahogy elképzeltük. Mert mi mégis erre születtünk.

Slezák Bence, I. éves teológus-lelkész szakos hallgató // Müller Péter Sziámi And Friends - Angyalduett

Idén, a kétfős évfolyam tagjaként, nem is tudok más dalt választani, csak egy duettet. Kifejezi számomra, hogy az Isten átjár mindent, és egész életünkben kutathatjuk, mégis a szívünkben láthatjuk meg legjobban.

Paulik Enikő, V. éves teológus-lelkész szakos hallgató // Brains - One In A Million

Vannak olyan zenék, amiktől jobb kedvem lesz, vannak, amiket tanuláshoz, vannak amiket vonatozáshoz szeretek hallgatni. De ez a szám egyik kategóriába sem tartozik. A One In A Million felpörget, motivál és felpezsdít. Egy vagy a millióból, soha ne add fel a céljaid, soha ne érd be a minimummal!

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!