Politika és kampányolás az egyházban? – Az Amerikai Evangélikus Egyház nem kér belőle

Politika és kampányolás az egyházban? – Az Amerikai Evangélikus Egyház nem kér belőle

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu
Bár az amerikai sajtó mostanában az Affordable Care Act (másnéven Obamacare) eltörléséről és az FBI igazgató menesztésétől volt hangos, egy apró elnöki rendelet felforgatta az egyházi világot a tengerentúlon. Ebben a Donald Trump által jegyzett rendeletben az egyházaknak, kisebb vallási csoportoknak és egyházi jótékonysági szervezeteknek politikai szerepvállalásának lehetőségeit bővítették. Például egy munkaadó az Obama-elnökség alatt nem tagadhatta meg az alkalmazottaktól a cég által biztosított egészségügyi költségek egy részét, ami pl. az abortuszról vagy a fogamzásgátlásról rendelkezik, most már ezt megteheti.

Az MTI a hírről ezt írja: „Az elnöki rendelet célja - a Fehér Ház megfogalmazása szerint - »a vallásszabadság erőteljes védelme és segítése«, továbbá azon »terhek enyhítése«, amelyeket az egyházi és vallási csoportok vezetőinek politikai szerepvállalását tiltó törvény jelentett.”

Mik ezek a terhek? Az amerikai egyházak, vallási csoportok és egyházi fenntartású jótékonysági szervezetek adókedvezményben részesülnek és ez az adókedvezmény az Obama-elnökség idején megszűnt, ha ezek az intézmények politikai tevékenységet folytattak. Ez a tiltás most sokkal szabadabb lett, így akár az is megengedhetővé válik, hogy egy lelkész nyíltan kampányoljon egy politikai jelölttel kapcsolatban. Szerencsére az elnöki rendelet, csak akkor lép érvénybe minden egyes megvizsgált esetben, ha a Kongresszus szavaz róla.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!