„Lutheránus vagyok!” – A namíbiai elnök, Hage G. Geingob beszéde

„Lutheránus vagyok!” – A namíbiai elnök, Hage G. Geingob beszéde

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Windhoek – A namíbiai elnök, Hage G. Geingob is részt vett a Lutheránus Világszövetség 12. nagygyűlésén, ahol kijelentette: „Magam is lutheránus vagyok. Ezért ma megtiszteltetés számomra, hogy a protestáns reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából örömmel üdvözölhetem evangélikus testvéreimet Namíbiában” – mondta az elnök 2017. május 10-én, Windhoekben.

„Az evangélikus egyház Namíbiában hosszú és híres történelemmel rendelkezik. Ezért helyénvaló reflektálnom arra a tényre, hogy Luther Márton, aki Ágoston-rendi szerzetes volt, lázadást indított a korrupció és az igazságtalanság ellen” - mondta Geingob.

Luther inspirációja a felszabadításért folyó harcra

A namíbiai elnök meghívta a 12. nagygyűlés résztvevőit egy vacsorára és kulturális estre, amelynek a windhoeki Country Club adott otthont. Több mint nyolcszázan hallgatták végig beszédét,Ernst Gamxamub püspök, a  Namíbiai Evangélikus Egyházak Egyesített Tanácsa elnökének köszöntője után.

A kulturális esten a vendégek a Luther Márton Egyetem (Halle Wittenberg) zenekarát és két helyi kórust hallgathattak meg.

Geingob elmondta, hogy Luther Márton nagyszerű gondolkodó és termékeny író volt, majd hozzátette, hogy a reformer munkája „ihletet adott számunkra az országunk felszabadítási küzdelme során az apartheid és a megszállás igazságtalanságával szemben”.

„Hálásak vagyunk az evangélikus egyháznak nem csak az ebben nyújtott erkölcsi támogatásáért, hanem az anyagi segítségnyújtásért is egy olyan küzdelemben amely az elnyomás ellen folyt. Így láthatják, miért vagyunk különleges viszonyban a Lutheránus Világszövetséggel. Namíbiában 775 ezer evangélikust tartunk nyilván” - mondta Geinob.

Majd olyan egyházi vezetőket idézett, mint Shekutaamba V. V. Nambala püspök, Zephania Kameeta püspök (korábbi LVSZ-tanácstag, most a kormány kabinetjének minisztere), Leonard Auala püspök, majd megjegyezte, hogy „az evangélikus egyház kíséri a namíbiaiakat abban, hogy az igazságosság, az integráció és a hitben horgonyzó becsületesség mellett álljanak”.

„Fontos realitás a keresztények számára ma”

Az LVSZ elnöke, dr. Munib A. Younan, a Jordániai és Szentföldi Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke köszönetet mondott Geigobnak és a namíbiai embereknek. Hozzátette, hogy az LVSZ tagegyházai „régóta elkötelezett kísérői Namíbiának az igazságosság kérdésében, szemben mindenfajta rasszizmussal és az apartheiddel.

Younan elmondta, hogy sokan kérdezték, miért éppan Namíbiában tartja az LVSZ a nagygyűlését? „A válaszom az, hogy Namíbia a mai kereszténység fontos realitását reprezentálja. A keresztények a világon már nem Európában vannak a legsűrűbben, nem is a globális transzatlanti északon, hanem a globális délen!”

„Az afrikai kontinensen virágzik Jézus Krisztus evangéliuma. Ezen a kontinensen megtalálható az evangélium frissessége. Tiszteljük és becsüljük a három namíbiai evangélikus egyházat és azt a komolyságot, amellyel a missziói munka és a profétikus diakónia mellett kötelezettséget vállalnak” - mondta Younan.

„A reformáció szellemét és szellemiségét elevennek látom ma Namíbiában és virágzik az egység szelleme is a namíbiai egyházak között, valamint a vallásközi párbeszéd is sikeres.”

Az LVSZ főtitkára, dr. Martin Junge köszönetet mondott Namíbiának minden támogatásáért, amellyel segítették a nagygyűlés munkáját és megjegyezte, hogy ez volt az első ország, amely megadott minden vízumot, amelyet a résztvevők az LVSZ-nagygyűlés miatt kérvényeztek.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!