Evangélium és kultúra egy folyóiratban – Credo-lapszemle

Evangélium és kultúra egy folyóiratban – Credo-lapszemle

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Kinyik Anita
Az egyházi kulturális periodikák közül talán a legelegánsabb Credo evangélikus folyóirat. A legújabb számot Kinyit Anita szemlézte.

A sok évig készülő, de végre már DVD-formátumban is kapható Luther-rajzfilm animációs forgatókönyvének részletei már 2010 óta olvashatók a Credo evangélikus folyóirat hasábjain. (A DVD oldala a kiadó honlapján; és webáruházában.)

A most szemlézett duplaszámban (2016/3–4.) a Kenyértörés – Út a kiközösítésig című epizód forgatókönyve olvasható. Richly Zsolt rajzaihoz a szöveget alkotó, Lackfi János nemcsak megeleveníti, de meg is ízesíti a 16. századi hitvitáktól parázsló Európa világát, tűzközelbe hozva ezzel a nézőközönséget és felélesztve valamiképpen a korszak szellemiségét, Luther magával ragadó egyéniségét és reménység szerint Luther örököseinek sokszor csak pislákoló reformációs lelkületét is.

Az egyházi kulturális periodikák közül talán a legelegánsabb Credo evangélikus folyóirat képekkel gazdagon illusztrálva tárja elénk nem csupán az említett forgatókönyvrészletet, hanem – a 2016-os Szent Márton-emlékév kapcsán – a koldusnak köpenyt adó, csodatevő Tours-i Márton – késő ókori szent – Luther Márton által kommentált életművét és annak jelentőségét is. Márton püspök festett üvegablakok cserepeiről, különböző korok freskóiról, mozaikjairól, vásznairól néz ránk, mi pedig Luther írásainak segítségével pillanthatunk vissza rá. A képzőművészeti utalásokban gazdag tanulmány szerzője IttzésGábor teológus, irodalomtörténész, aki szövegépítésében is képzőművészeti hasonlatot használ – „Szent Márton képét négy széles ecsetvonással festi meg Luther” – írja, és rajzolja meg általa a felebarátért cselekvő szeretet iskolapéldájaként számon tartott egyszerű, türelmes, szent életű püspök arcképét.

Tovább a KötőSzó blogra.

Címkék: Credo - ajánló -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!